NLB želi vlada septembra začeti prodajati. Foto: Borut Živulović/BoBo
NLB želi vlada septembra začeti prodajati. Foto: Borut Živulović/BoBo



Privatizacija NLB-ja je ta hip povsem nesmiselna, saj poteka v najbolj neprimernem času, so prepričani sindikati, zato vladi nalagajo, naj postopek nemudoma ustavi.

"Če omenim samo brexit in prodajo v Cityju, kjer delnice najbolj padajo - sploh se ne ve, ali se bo NLB prodajal v Cityju ali se bo prodaja izvajala v Frankfurtu. To je najbolj neprimeren čas za prodajo," meni sekretar Sindikata delavcev trgovine Ladislav Rožič.

Podpredsednik izvršnega odbora društva Sloga Marko Golob je celo prepričan, da nam ni treba upoštevati zahtev Evropske komisije, da je treba vse državne banke, ki smo jih dokapitalizirali z državnim denarjem, odprodati v predpisanem roku. "Italijani niti slučajno ne mislijo v slabih pogojih prodajati svojih bank. Mi smo pa pohiteli," pravi Golob.

Prodaja po pameti
Gostujoča ekonomista na razpravi o bančni sanaciji, ki so jo gostili sindikati, pa razmišljata nekoliko drugače. Ekonomist Jože Damijan se je namreč izrekel za prodajo NLB-ja: "Je pa treba počakati na primeren trenutek, ko bo cena dovolj visoka, kupec pa primeren. Prodajamo predvsem zato, da poplačamo kapitalski vložek, ki ga je država vložila v NLB."

Podobno razmišlja tudi kolumnist časnika Finance Tadej Kotnik, saj je po njegovem mnenju vse odvisno od ponudbe. "Recimo prejmemo pet ponudb in potem pogledamo, ali je ta kupec tudi sicer primeren za lastnika banke. Bistveno je, da imamo pravico tako prodajo ustaviti," meni Kotnik.

Izkušnje nekaterih drugih držav dejansko kažejo, da bi v pogajanjih z Evropsko komisijo prodajo NLB-ja morebiti lahko nekoliko preložili.