Mercator bo dobil nove lastnike. Foto: MMC RTV SLO
Mercator bo dobil nove lastnike. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je skupina v absolutnem znesku zadolžena za 420 milijonov evrov, to za nas ne pomeni velike ovire, saj poslujemo odlično.

Boško Šrot
Prvi mož Laškega želi s prodajo najboljšega soseda odpreti nove trgovske poti. Foto: MMC RTV SLO
Laško prodaja Mercator

Po besedah prvega moža Laškega Boška Šrota glavni razlog za prodajo ni finančna kriza, saj naj bi se za prodajo odločili, "ker država prek urada za varstvo konkurence izvaja teror nad Pivovarno Laško". Šrot je napovedal tudi odškodninsko tožbo proti državi. "Čeprav je skupina v absolutnem znesku zadolžena za 420 milijonov evrov, to za nas ne pomeni velike ovire, saj poslujemo odlično," je še dodal Šrot in spomnil, da je družba v zadnjih osmih letih promet povečala za štirikrat, dobiček iz poslovanja za osemkrat in čisti dobiček za desetkrat.

Mercator želijo prodati trgovcu, ki jim bo odprl nove trgovske poti
Za mednarodni razpis, ki bo predvidoma končan do konca marca, sta se družbi odločili zaradi poslovnih razlogov. Mercatorja namreč ne nameravajo prodati finančni instituciji, temveč trgovcu, za katerega želijo, da jim bo odprl trgovske poti.

Skupina Pivovarna Laško je lastnik 23,33 odstotka Mercatorja, in sicer ima Pivovarna Union v lasti 12,33 odstotka delnic, Pivovarna Laško 8,43 odstotka, Radenska pa 2,57 odstotka. Družba Infond Holding pa je 25-odstotni lastnik Mercatorja in največji lastnik Pivovarne Laško. Poleg tega pa je prek povezanih družb v solasti Šrota.

Urad za varstvo konkurence, ki je skupaj z Agencijo za trg vrednostnih papirjev družbam okoli Pivovarne Laško odvzel glasovalne pravice, je konec oktobra Infond Holdingu dal soglasje za prodajo 866.033 delnic oz. 25-odstotnega deleža Mercatorja družbi Raishop Holding. Soglasje je bila posledica odločitve, da družbi lahko pridobita glasovalne pravice bodisi z objavo prevzema bodisi z zmanjšanjem deleža.

Soršak: Gre za korak v pravo smer
Direktor Urada Jani Soršak pa je dejal, da v Laškem še niso zaprosili za odobritev prodaje deleža v Mercatorju. Sicer pa je po Soršakovih besedah dejanje glede na postopke korak v pravo smer.

Delo ne gre na prodajo
Poleg tega pa je Šrot zatrdil, da Dela ne nameravajo prodati, saj naj bi družba poslovala odlično, pa tudi kazalniki branosti naj bi šli navzgor.

Kot je še povedal, nima vladi Janeza Janše kaj veliko očitati, če odšteje to leto, ko je ugotovila, da mora najti izhod, da dobi volitve, in se je spravila na tajkune in posredno tudi name". Prvi mož Laškega je še dodal, da mu je navsezadnje ta vlada prodala Mercator, Laško, posredno tudi Delo in Mag.

B. K.

Čeprav je skupina v absolutnem znesku zadolžena za 420 milijonov evrov, to za nas ne pomeni velike ovire, saj poslujemo odlično.

Boško Šrot
Laško prodaja Mercator