Zavarovalnica Triglav kot matična družba skupine je celotni obseg poslovanja v polletju medletno povečala za šest odstotkov na 619,2 milijona evrov. Foto: BoBo
Zavarovalnica Triglav kot matična družba skupine je celotni obseg poslovanja v polletju medletno povečala za šest odstotkov na 619,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Skupina Triglav je v prvem polletju letos dosegla zelo dobre rezultate, so polletno poročilo komentirali v največji slovenski zavarovalnici. Upad obračunane premije je v pomembni meri posledica izpada premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji. Brez tega bi bil celotni obseg poslovanja za devet odstotkov večji kot v lanskem prvem polletju.

Razen v Sloveniji, kjer je na obseg torej vplival učinek ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je skupina premijo okrepila na večini drugih trgov regije in tam ustvarila sedemodstotno rast. Delež obračunane premije na trgih zunaj Slovenije se tako nadalje krepi. V polletju je dosegel 20,6 odstotka (lani 18,6 odstotka), delež iz Slovenije pa se je s 63,3 odstotka znižal na 57,9 odstotka.

Škodni del poslovanja skupine je bil v prvi polovici leta po pojasnilih družbe razmeroma ugoden. Obračunane škode v skupni višini 287,3 milijona evrov so bile za 34 odstotkov nižje kot lani v tem času, pri čemer so se znižale v vseh treh segmentih, najbolj izrazito pa v segmentu zdravje. To je bilo predvsem posledica prenehanja izvajanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Ocenjena vrednost škod iz naravnih množičnih škodnih dogodkov je v polletju ocenjena na 10 milijonov evrov, kar po navedbah zavarovalnice ne odstopa bistveno od ravni preteklih let. Pri tem pa so v družbi spomnili, da so naravne množične škode, ki so močno zaznamovale celotno 2023, običajno bolj intenzivne v drugem in tretjem četrtletju. Lani je bilo na udaru predvsem poletje.

K povečanju dobička najbolj doprinesel segment premoženjskega zavarovanja

Skupina Triglav je ustvarila 89,5 milijona evrov poslovnega izida pred obdavčitvijo (lani v enakem obdobju 12,1 milijona evrov), medtem ko je čisti poslovni izid znašal 75,4 milijona evrov (lani 11,4 milijona evrov).

K dobičku je najbolj doprinesel segment premoženjskega zavarovanja (52,2 milijona evrov oz. 2,6-krat več kot lani), ob tem pa so uspešno poslovali vsi poslovni segmenti, so poudarili v družbi. Rezultat naložbenega dela poslovanja je dosegel 20,8 milijona evrov (lani 14 milijonov evrov), na kar so predvsem vplivali povečani obrestni prihodki.

Skupna sredstva v upravljanju skupine so ob koncu prvega polletja znašala skoraj 5,33 milijarde evrov, kar je 10 odstotkov več kot ob koncu leta 2023. Donosnost finančnih naložb skupine, brez naložb v korist zavarovancev, ki prevzemajo naložbeno tveganje, se je glede na lansko polletje povečala za 1,1 odstotne točke na 3,0 odstotka.

Predsednik uprave: Pri normalizaciji poslovanja smo bili zelo uspešni

Zavarovalnica Triglav kot matična družba skupine je celotni obseg poslovanja v polletju medletno povečala za šest odstotkov na 619,2 milijona evrov, obračunano kosmato zavarovalno premijo pa za sedem odstotkov na 576,8 milijona evrov. Obračunane škode so bile s 173,1 milijona evrov medletno nižje za 14 odstotkov. Družba je ustvarila 63,4 milijona evrov poslovnega izida pred obdavčitvijo (lani 29,1 milijona evrov) in 53,8 milijona evrov čistega poslovnega izida (lani 24,6 milijona evrov).

"Po lanskem letu, kjer so enkratni dogodki znižali naše rezultate, smo za letos napovedali normalizacijo poslovanja skladno z našo strategijo. Zadovoljni smo, da smo bili v prvem polletju pri tem zelo uspešni, saj je bilo po obetavnem prvem četrtletju enako tudi drugo," je rezultate skupine in matične družbe komentiral predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Glede poslovanja skupine do konca leta je Slapar ocenil, da bi načrte v odsotnosti večjih škodnih dogodkov lahko presegli. "Načrtovali smo, da bomo v 2024 ustvarili poslovni izid pred obdavčitvijo med 100 in 120 milijoni evrov. Ob polletju ocenjujemo, da ga bomo presegli in ustvarili med 130 in 150 milijoni evrov," je dejal.