Slovenija je izdala za dodatnih 125 milijonov evrov 30-letnih državnih obveznic. Foto: Reuters
Slovenija je izdala za dodatnih 125 milijonov evrov 30-letnih državnih obveznic. Foto: Reuters
Goldman Sachs
Izdajo 30-letnih obveznic so vodile banke Barclays, Citi, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs International in JP Morgan. Foto: Reuters

Slovenija je lani poleti najprej izdala za 300 milijonov evrov 30-letnih obveznic, septembra se je nato odločila za povečanje obsega izdaje 30-letnih obveznic, na 575 milijonov evrov, zdaj pa jo je povečala še za 125 milijonov evrov.

Cena obveznice je bila z letno obrestno mero 3,125 odstotka in z zapadlostjo 7. avgusta 2045 določena na ravni 175 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave, kar pomeni donosnost do dospetja v višini 2,766 odstotka in pribitek 1,925 odstotne točke nad nemško referenčno obveznico, ki zapade avgusta 2046, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Povpraševanje vlagateljev
Dodatno izdajo je Slovenija izvedla na podlagi izkazanega povpraševanja vlagateljev po četrtkovi uspešni izdaji 16-letnih obveznic. Tudi dodatno izdajo 30-letnih obveznic so namreč tako kot četrtkovo transakcijo vodile banke Barclays, Citi, Credit Agricole CIB, Goldman Sachs International in JP Morgan.

Ministrstvo pojasnjuje, da je dodatna izdaja podaljšala povprečni čas vezave dolga pod ugodnimi pogoji zadolžitve, sredstva iz dodatne izdaje pa bodo namenili financiranju proračunskih potreb za letos.

Spomnimo, da je v četrtek država izdala za 1,5 milijarde evrov 16-letnih državnih obveznic z letno obrestno mero 2,25 odstotka. Rok zapadlosti je 3. marec 2032, donos do dospetja pa 2,338 odstotka. To je bila prva letošnja dolgoročnejša zadolžitev države, ki je po oceni ministrstva za finance dobro uspela.

Naporno leto 2016
S stališča servisiranja državnega dolga je letošnje leto najnapornejše v obdobju do leta 2020, saj v plačilo letos zapade kar za 4,6 milijarde evrov dolga, od tega za nekaj manj kot 3,6 milijarde evrov glavnic in za nekaj več kot milijardo evrov obresti.

Lanskega decembra sprejeti program financiranja državnega proračuna za letos predvideva največji dovoljeni obseg zadolžitve v višini nekaj več kot 6,8 milijarde evrov, zgolj za potrebe financiranja izvrševanja proračuna pa se bo morala država zadolžiti poleg četrtkovih 1,5 milijarde in današnjih dodatnih 125 milijonov še za nekaj manj kot 900 milijonov evrov.