Slovenijo naj bi pet mest višje med drugim ponesla tudi prvovrstni zdravstveni in izobraževalni sistem. Foto: WEF
Slovenijo naj bi pet mest višje med drugim ponesla tudi prvovrstni zdravstveni in izobraževalni sistem. Foto: WEF
Evropska unija
Med prvo deseterico najbolj konkurenčnih gospodarstev prevladujejo evropske države. Foto: EPA

K napredovanju Slovenije naj bi največ prispevali predvsem prvovrstni zdravstveni in izobraževalni sistem, dobra infrastruktura ter visoka stopnja inovativnosti. Izboljšala se je tudi makroekonomska stabilnost države, navaja poročilo. Med 12 državami, ki so se leta 2004 pridružile Evropski uniji, je sicer najbolj napredovala Češka, ki je na 31. mestu.

Zmagovalka lestvice je Švica, ki je s prvega mesta izrinila ZDA. Te so nazadovale, ker sta se položaj na finančnih trgih in makroekonomskih položaj v državi izrazito poslabšala. Tretje mesto je zasedel Singapur, sledita pa Švedska in Danska. Med prvo deseterico Evropo zastopajo še Finska, Nemčija in Nizozemska.

Poročilo o konkurenčnosti svetovnih gospodarstev (v angleškem jeziku)

Vir: Svetovni gospodarski forum

Za eno mesto je nazadovala Velika Britanija, ki je trinajsta. Med vzroki poročilo navaja predvsem šibkost finančnega trga.

V Aziji prva Kitajska
Med državami v razvoju je spet prva Kitajska, ki je napredovala za eno mesto in je zdaj 29., med prvih 20 pa so se od azijskih držav uvrstile tudi Japonska (8. mesto), Hongkong (11. mesto), Tajvan (12. mesto in Južna Koreja (19. mesto).

Od Čila do Katarja
Med južnoameriškimi državami je najvišje Čile (30. mesto), sledita pa mu Kostarika (55. mesto) in Brazilija (56. mesto). V zgornji polovici lestvice 133 držav je tudi nekaj bližnjevzhodnih in severnoafriških država, med njimi do Katar, Združeni arabski emirati, Izrael, Savdska Arabija, Bahrajn, Kuvajt in Tunizija. Konkurenčnost so v zadnjem času izboljšale predvsem zalivske države.