Lahovnik se je v imenu Slovenije že zahvalil za prejete glasove. Foto: MMC RTV SLO
Lahovnik se je v imenu Slovenije že zahvalil za prejete glasove. Foto: MMC RTV SLO

Slovenija je med tremi kandidatkami (za sedež se potegujeta še Romunija in Slovaška) na glasovanju v Bruslju dobila največ glasov, govori se, da deset, a kljub temu premalo, da bi odločitev že lahko sprejeli. Slovaška naj bi dobila osem, Romunija pa sedem glasov. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je ob tem izrazil zadovoljstvo, dejal je še, da so se za podporo tudi zahvalili. Poudaril je, da so bile razlike med kandidatkami premajhne, da bi katera izmed držav odstopila.

Naslednje glasovanje za sedež Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev bo na enem izmed prihodnjih zasedanj, najverjetneje konec junija ali julija. Da bi ena izmed držav dobila sedež agencije, mora zanjo glasovati večina držav članic. Odločitev morajo nato sprejeti vse članice. Lahko se torej zgodi, da ena izmed držav ustavi odločitev, kar pa ni ravno v navadi.

"Vse tri predstavitve odlične"
Po besedah češkega ministra za industrijo in trgovino Vladimirja Tošovskega so bile predstavitve vseh treh kandidatk odlične, odločitev pa bo izjemno težka. Odločitev so prestavili na enega izmed prihodnjih zasedanj, ker med tremi državami po njegovih besedah ni bistvenih razlik, želijo pa najti končno rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Češko predsedstvo namreč, tako Tošovsky, želi zagotoviti, da bo vsak zadovoljen z odločanjem in da bo odločitev sprejeta transparentno.

Romunijo naj bi med drugim podprle Francija, Avstrija in Grčija, Slovaško Poljska in Madžarska, Slovenijo pa skandinavske države. Nobena izmed držav kandidatk še nima sedeža katere od 35 evropskih agencij.

S. Z.