Zasnovali in zgradili so stolpnico Eda center. Foto: BoBo
Zasnovali in zgradili so stolpnico Eda center. Foto: BoBo

S tem se končuje zgodba enega - ob ustanovitvi, pred 13 leti - najbolj obetavnih in inovativnih igralcev na področju gradbeništva in gradbenega inženiringa na Primorskem. Euroinvest ni imel več zaposlenih, upniki pa se niso želeli poplačati s prevzemom nepremičnin.

Novogoriško okrožno sodišče je izdalo sklep o začetku stečajnega postopka na predlog Družbe za upravljanje terjatev bank. Za stečajno upraviteljico je imenovalo Branko Remškar. To sklepno dejanje je bilo pričakovano, saj je družba v nerešljivih težavah že več časa, njene obveznosti pa presegajo 40 milijonov evrov.
Z DUTB-jem, Novo KBM in drugimi upniki je direktor Radoš Pavlovič skušal doseči dogovor o neke vrste kompenzaciji: "Predlog je bil, da se s sredstvi podjetja, to so nepremičnine, ki računovodsko presegajo obveznosti podjetja, pokrijejo obveznosti podjetja."

Na predlog se niso odzvali. Računovodska vrednost premoženja naj bi po Pavlovičevih besedah torej presegala 40 milijonov evrov. Premoženje pa predstavljajo Eda center, zemljišča v območju Mebla, zazidalna zemljišča v Ozeljanu in Kromberku ter kar 30 tisoč kvadratnih metrov na Lokvah, kjer je družba tudi lastnik nekaterih objektov. Koliko bo tržna vrednost tega premoženja, bo pokazala prihodnost.

Sicer pa Pavlovič pravi, da so stečaj družbe želeli že pred časom predlagati sami. Zakaj ga niso? "Osnovni razlog je bil ta, da so naši nebančni upniki, v glavnem dobavitelji in izvajalci del na Eda centru, upali, da bo prišlo do tega pobota in da bodo dobili plačano delo, ki so ga kakovostno opravili - tudi na njihov račun je bil sploh dokončan Eda center - vendar žal na strani bank ni bilo tega posluha."

Stečajni postopek se je začel in upniki morajo do 4. novembra prijaviti terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice. Stečajna upraviteljica je napovedala, da se bo v prihodnjih dneh sestala z vodstvom, da opravijo primopredajo, zatem pa podala tudi informacijo o stanju.