Bo TS preklical za jutri napovedano skupščino? Foto: BoBo
Bo TS preklical za jutri napovedano skupščino? Foto: BoBo
Telekom Slovenije zavrnil preklic skupščine


Ker ima Sod le 4,25 odstotkov delnic Telekoma, uprava na podlagi tega ne more preklicati skupščine, ki jo je sklicala država s prek 60 odstotki (predlog za sklic je takrat podal AUKN) delnic družbe, so sporočili s Telekoma, poročajo Finance.
Uprava Slovenske odškodninske družbe (Sod) je nadzornike na izredni seji seznanila z okoliščinami sklica skupščine Telekoma Slovenije (TS) ter z doslej izvedenimi postopki in razmerami, ki so nastale po odvzemu glasovalnih pravic s strani Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) državnim lastnikom TS-ja, so sporočili iz Soda.

ATVP je januarja državi, Zavarovalnici Triglav, Sodu, Kadu, NKBM-ju, Aerodromu Ljubljana in Skladu za financiranje razgradnje NEK odvzel glasovalne pravice v TS-ju, ker omenjeni lastniki z Luko Koper delujejo usklajeno.
Prepoved razpolaganja z glasovalnimi pravicami velja, dokler omenjeni lastniki ne dajo prevzemne ponudbe ali ne znižajo lastniškega deleža pod prevzemni prag. Na dnevnem redu skupščine je predlog o izplačilu vmesne dividende v najvišji zakonsko dovoljeni višini, pa tudi imenovanje novih nadzornikov.
Sedanjim nadzornikom Tomažu Bergincu, Franciju Mugerletu, Tomažu Kalinu, Jaroslavu Bercetu, Marku Hočevarju in Nataši Štelcer mandat poteče 26. aprila. Država za nove nadzornike s štiriletnim mandatom predlaga Adolfa Zupana (po ločitvi Pošte in Telekoma Slovenije je leta 1995 postal generalni direktor TS-ja, ki ga je vodil do 1998, v letih 1998 do 2000 je bil član uprave TS-ja, nato pa je nekaj let ostal zaposlen v družbi kot svetovalec uprave), Matjaža Janšo (bil je že predsednik nadzornega sveta Pošte Slovenije, Telekoma, Cinkarne Celje, v. d. direktorata za elektronske komunikacije v času prve Janševe vlade, leta 2000 je tudi kandidiral na SDS-jevi listi), Matjaža Savodnika (dve leti je vodil Tušmobil), Miho Kluna (vodja svetniške skupine SDS-a v ribniškem občinskem svetu ter član nadzornega sveta RTV Slovenija), Mateja Kovača in Tomaža Berločnika (predsednik uprave Petrola, med drugim je bil tudi predsednik uprave družbe Donit Tesnit, predsednik uprave Istrabenza ter nadzornik Petrola).

Telekom Slovenije zavrnil preklic skupščine