Sodišče EU-ja je razveljavilo sodbo splošnega sodišča v povezavi z davčnima stališčema, ki ju je Irska sprejela za podjetje Apple. Foto: Reuters
Sodišče EU-ja je razveljavilo sodbo splošnega sodišča v povezavi z davčnima stališčema, ki ju je Irska sprejela za podjetje Apple. Foto: Reuters

Evropska komisija je leta 2016 sklenila, da so bile družbe, ki so spadale v skupino Apple, med letoma 1991 in 2014 deležne davčnih ugodnosti, ki pomenijo državno pomoč, ki jo je dodelila Irska. Ta pomoč se je nanašala na davčno obravnavo dobička, ki ga je Apple ustvaril zunaj ZDA. Splošno sodišče je leta 2020 razglasilo sklep Evropske komisije za ničen, ker je menilo, da Evropski komisiji ni uspelo zadostno dokazati obstoja selektivne prednosti v korist teh družb. Sodišče EU je v okviru odločanja o pritožbi razveljavilo sodbo splošnega sodišča in dokončno odločilo o sporu tako, da je – nasprotno – potrdilo sklep komisije, je v sporočilu za medije strnilo Sodišče EU-ja.

Kot je podrobneje pojasnilo, je Irska v letih 1991 in 2007 sprejela dve vnaprejšnji davčni stališči v korist družb iz skupine Apple, in sicer Apple Sales International in Apple Operations Europe, ki sta bili ustanovljeni kot družbi irskega prava, vendar nista bili irski davčni rezidentki. V teh davčnih stališčih so bile potrjene metode, ki sta jih družbi uporabljali za izračun obdavčljivega dobička na Irskem, povezanega s poslovnimi dejavnostmi njunih irskih podružnic.

Odločitev sodišča pomeni veliko zmago za Evropejce, je prepričana podpredsednica Evropske komisije, pristojna za konkurenco, Margrethe Vestager. "To je zmaga za Evropsko komisijo. Razsodba pa prav tako pomeni zmago za enake konkurenčne pogoje na notranjem trgu in za davčno pravičnost," je dejala Vestager.

Evropska komisija je leta 2016 menila, da je bila z davčnima stališčema, ker se je na njuni podlagi iz davčne osnove izključil dobiček, ustvarjen z uporabo licenc za intelektualno lastnino, katerih imetnici sta bili družbi, zlasti zato, ker sta bila sedeža teh družb zunaj Irske in ker je bilo upravljanje teh licenc odvisno od odločitev, sprejetih na ravni skupine Apple v ZDA, tema družbama v letih od 1991 in 2014 dodeljena državna pomoč, ki je bila nezakonita in nezdružljiva z notranjim trgom in katere upravičenka je bila skupina Apple kot celota. Zato je Irski naložila, naj zahteva njeno vračilo.

Komisarka Margrethe Vestager je dejala, da je to velika zmaga za Evropejce. Foto: Reuters
Komisarka Margrethe Vestager je dejala, da je to velika zmaga za Evropejce. Foto: Reuters

Po oceni komisije naj bi Irska Applu odobrila 13 milijard evrov nezakonitih davčnih ugodnosti. Splošno sodišče je leta 2020 odločalo o tožbah, ki so ju vložile Irska in obe družbi, ter razglasilo sklep Evropske komisije za ničen, ker je menilo, da ji ni uspelo dokazati obstoja selektivne prednosti, ki bi izhajala iz sprejetja zadevnih davčnih stališč in ki bi privedla do prednostnega znižanja davčne osnove na Irskem.

Apple: Nikoli ni bilo posebnega dogovora

"Vedno poravnamo vse potrebne davke, kjer koli poslujemo. Nikoli ni bilo posebnega dogovora. Evropska komisija poskuša retroaktivno spremeniti pravila in ne upošteva dejstva v okviru mednarodne davčne zakonodaje, da je bil naš dohodek obdavčen že v ZDA," so v odzivu zapisali pri Applu.

Irska vlada je medtem napovedala spoštovanje sodbe. "Irska bo spoštovala sodbo sodišča glede davčnih obveznosti," je sporočila irska vlada in dodala, da bo zdaj, ko je sodba dokončna, začela izterjavo denarja.

Sodišče EU-ja je v okviru odločanja o pritožbi, ki jo je vložila Evropska komisija, sodbo splošnega sodišča razveljavilo in dokončno odločilo o sporu. Menilo je namreč, da je splošno sodišče napačno razsodilo, da komisija ni zadostno dokazala, da bi bilo treba licence za intelektualno lastnino, katerih imetnici sta bili družbi, in z njimi povezan dobiček, ustvarjen s prodajo izdelkov družbe Apple zunaj ZDA, za davčne namene razporediti k irskima podružnicama.

Sodišče je po tem, ko je razveljavilo izpodbijano sodbo, menilo, da stanje postopka dovoljuje odločitev o tožbah in da je treba o njiju dokončno odločiti v mejah spora, o katerem odloča. V tem okviru je zlasti potrdilo pristop komisije, v skladu s katerim se dejavnosti podružnic družb ASI in AOE na Irskem na podlagi upoštevne določbe irskega prava o izračunu obdavčitve družb nerezidentk ne bi smele primerjati z dejavnostmi drugih družb skupine Apple, denimo obvladujoče družbe v ZDA, ampak z dejavnostmi drugih subjektov teh družb, zlasti njunih sedežev zunaj Irske.

Sodišče EU-ja odločilo v primerih Google in Apple