Delnice Zavarovalnice Triglav so se v zadnjih treh dneh pocenile za deset odstotkov in prvič po desetih mesecih zdrsnile pod 20 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Delnice Zavarovalnice Triglav so se v zadnjih treh dneh pocenile za deset odstotkov in prvič po desetih mesecih zdrsnile pod 20 evrov. Foto: MMC RTV SLO
BaFin
BaFin, ki v Nemčiji opravljaja podobno nalogo kot pri nas Agencija za trg vrednostnih papirjev, je na spletni strani sporočil, da je prepovedal prodaje na kratko brez kritja pri določenih vrednostnih papirjih, s tem pa sprožil minirazprodajo na delniških trgih. Frankfurtski DAX30 se je spustil pod 6.000 točk. Foto: MMC RTV SLO

Indeks SBI TOP (891 točk) je izgubil poldrugi odstotek in ni imel možnosti, da obstane nad 900 točkami, kar je meja, ki je bila v zadnjem letu nedotakljiva. Ob že tako nizkem zaupanju vlagateljev v slovensko gospodarstvo so naš delniški trg zdaj udarile še vedno slabše novice iz tujine, danes zlasti odločitev nemških regulatorjev trga, da za določene vrednostne papirje prepovejo kratke prodaje brez kritja.

KRKA

-0,47 % 65,55 EUR
MERCATOR-2,91 %155,10
PETROL+0,32 % 279,27
TELEKOM-3,78 % 106,66
NOVA KBM-2,18 % 11,20
GORENJE+0,38 %13,18
INTEREUROPA-5,33 %3,91
LUKA KOPER-1,92 %19,40


Telekomu grozi padec pod 100 evrov

Sredin promet na Ljubljanski borzi je bil za zdajšnje razmere kar visok. S Krkinimi delnicami ga je bilo za skoraj milijon evrov, njihov tečaj pa se je znižal za pol odstotka. Vrednost Petrola se je ob 163 tisoč evrih prometa rahlo okrepila, kar pošteno pa je "spodrsnilo" Mercatorju, saj je cena ob 139 tisoč evrih prometa padla vse do 155 evrov, kar predstavlja triodstotni minus. Zelo nezadovoljni so lahko tudi lastniki delnic Zavarovalnice Triglav, saj je cena prvič po lanskem poletju zdrsnila pod 20 evrov. Visoke izgube je utrpel še Telekom, ki je padel na 105 evrov.

HP dobro posluje
V ZDA je vse nared za sprejetje finančne reforme, kar na borze prinaša dodatno nervozo. Pri bančnem velikanu Goldman Sachs trdijo, da naj bi bil njihov dobiček po reformi nižji za 20 odstotkov. Indeks Dow Jones (10.511 točk) je v torek izgubil več kot odstotek, finančne delnice pa v povprečju skoraj tri odstotke. Tudi tehnološki sektor je bil pod prodajnim pritiskom, nekaj olajšanja pa je prišlo po zvoncu, ki je oznanil konec trgovanja, saj je Hewlett-Packard sporočil spodbudne poslovne rezultate in bil tudi pri napovedih optimističen.

Inflacija ne grozi niti ZDA niti Evropi
Evropske borze so po dveh dneh izgub v torek, ko je Grčija prejela prvi sveženj pomoči, občutno pridobivale. Indeks FTSEurofirst 300 se je zlasti po zaslugi bančnih delnic povzpel za 1,34 odstotka. Veselili so tudi sveži podatki o inflaciji, ki kljub rekordno nizkim obrestnim meram ostaja pod nadzorom. V evroobmočju je, na primer, marca na letni ravni znašala 1,4 odstotka. Toda sredino dopoldne je bilo spet (izrazito) rdeče. Indeks FTSEurofirst 300 je padel za skoraj tri odstotke in pogledal pod tisoč točk, evro pa je v azijskem trgovanju padel na vsega 1,2143 dolarja.

Merklova pesimistična
Devizni trgovci so se s tem odzvali na črnoglede misli nemške kanclerke Angele Merkel, ki pravi, da je evro v nevarnosti. Hkrati so proti evropski valuti začeli staviti še tisti, ki so na trgu obveznic in CDS-ov zdaj prikrajšani za svojo "igro". V Nemčiji so namreč za skoraj eno leto nenadoma prepovedali prodaje na kratko (popularno "shortanje") obveznic držav evroobmočja in strukturiranih CDS-ov, kjer, če poenostavimo, vlagatelji lahko stavijo na bankrot posamezne države.

Kdo bo naslednji?
"Shortanje" brez kritja (naked short) je prepovedano tudi pri desetih finančnih institucijah. Številni analitiki so obsodili nov ukrep in so prepričani, da bo imel nasproten učinek, kar se že kaže na borzah. V sredo so največ padle prav vrednosti finančnih ustanov, čeprav bi na prvi pogled moralo biti drugače, saj je zdaj odpadel del špekulantov, ki so stavili na padec vrednosti tega sektorja. Vlagatelji se bojijo, da se bodo za podobne ukrepe odločili v še nekaterih državah.

T. O.