Soršak pravi, da urada zasebna sporočila niso nikoli zanimala. Foto: MMC RTV SLO
Soršak pravi, da urada zasebna sporočila niso nikoli zanimala. Foto: MMC RTV SLO
Spar, Mercator, Engrotuš
Med preiskavo na sedežih treh največjih trgovskih podjetij so uslužbenci urada zasegli podatke, ki pa jih je pooblaščenka prepovedala uporabljati, saj so osebni. Foto: MMC RTV SLO
Pingpong Soršaka in Pirc Musarjeve

Soršak se je zgoženo odzval na odločitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je z odločbo uradu za varstvo konkurence prepovedala uporabo osebnih podatkov v elektronski obliki, ki jih je urad zasegel med preiskavo pri treh največjih trgovskih podjetjih, Engrotušu, Sparu in Mercatorju.

Soršak je sicer še dejal, da je nad odločbo informacijske pooblaščenke zgrožen. "Ne vem, zakaj informacijska pooblaščenka meni, da mora davkoplačevalski denar uporabljati za zaščito kapitalskih interesov," je dejal in dodal, da imajo tri trgovske družbe dovolj denarja, "da so se brez pomoči Pirc Musarjeve sposobne čisto same braniti". Ob tem je še poudaril, da sta dve trgovski družbi že sprožili sodne postopke.

Soršak je ob tem še podaril, da je pooblaščenka uradu tudi prepovedala uporabo podatkov za
namen postopka
. Pri tem je opozoril na prvo točko odredbe, "kjer ne loči med zasebnimi elektronskimi sporočili in poslovno elektronsko pošto, ampak
trdi, da so vsi e-maili preprosto zaščiteni".
Ob tem je poudaril, da osebna
elektronska sporočila urada niso nikoli zanimala.

Pooblaščenka je odločbo v četrtek izdala zato, ker je ugotovila, da zakon o preprečevanju omejevanja konkurence ne daje zadostne podlage za poseg v t. i. komunikacijsko zasebnost (vsebina pisem in drugih pošiljk, torej tudi elektronske pošte), ki jo ščiti slovenska ustava.

Urad za varstvo konkurence mora tako po njenih navodilih zapečatiti vso pridobljeno dokumentacijo v elektronski obliki. V roku petih dni mora iz medijev, ki vsebujejo to dokumentacijo, tudi izločiti tiste dele, ki jih lahko uporablja v nadaljnji preiskavi. Vsak poseg v pridobljene medije se mora izvesti ob prisotnosti državnega nadzornika.

Soršaka čudi delo pooblaščenke
Soršak je že v četrtek izrazil začudenje nad namero informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar o ponovnem zapečatenju že zapečatenih podatkov. Kot pojasnjujejo pooblaščenka, "državni nadzornik pri informacijskem pooblaščencu do izdaje odločbe ni pečatil še ničesar, pridobljeno dokumentacijo trgovcev je pečatil urad sam".

Soršak je že večkrat zatrdil, da bo zaradi oviranja postopka urada za varstvo konkurence uporabil vsa pravna sredstva, "ker ni primerno, da ovirajo naš postopek, ko ta še ni končan". Urad je tudi pridobil pravno mnenje Inštituta za primerjalno pravo Pravne fakultete v Ljubljani, ki po Soršakovih besedah kaže, da urad dela zakonito.

Pingpong Soršaka in Pirc Musarjeve