Delnice Deutsche Telekoma so se dopoldne v Frankfurtu podražile za tri odstotke. Podjetje je z rezultati prvega četrtletja zadovoljilo apetite in hkrati razveselilo z napovedmi celoletnega poslovanja. Foto: EPA Foto:
Delnice Deutsche Telekoma so se dopoldne v Frankfurtu podražile za tri odstotke. Podjetje je z rezultati prvega četrtletja zadovoljilo apetite in hkrati razveselilo z napovedmi celoletnega poslovanja. Foto: EPA Foto:
Nafta
Cena lahke nafte je nad 76 dolarji, zlato pa je doseglo rekordnih 2.245 dolarjev. Foto: EPA

Delnice Nove KBM so dno dosegle pri 11,15 evra, kar je najmanj v zadnjih dveh mesecih. Krka je bila z 0,7 milijona evrov spet daleč najprometnejša, njen enotni tečaj pa se je komaj obdržal nad 68 evri. Posebnih novic v sredo ni bilo, vodilna podjetja so le sporočila, da so se v torek predstavila na Dnevu slovenskega kapitalskega trga v Ljubljani. Vodilni možje naših blue-čipov so v napovedih optimistični, tako naj bi vsa podjetja letos poslovala z dobičkom. Predvidoma novembra bo Ljubljanska borza spet organizirala predstavitve izdajateljev s področja jugovzhodne Evrope. Lanskoletna promocija naj bi bila uspešna, čeprav ne gre prezreti, da tuji vlagatelji le redko kdaj "opazijo" delnice na naši borzi.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

-1,35 % 68,05 EUR
NOVA KBM-2,52 %11,20
TELEKOM+1,41 % 114,34
LUKA KOPER+0,25 % 20,39
GORENJE -0,07 % 13,64
PETROL-0,04 %287,02
MERCATOR-0,50 %157,49
INTEREUROPA +2,64 %3,50


Po izjemnem ponedeljku rdeč torek

Torkovo trgovanje v New Yorku je bilo dan po nepozabnih dobičkih (indeksi so v ponedeljek poskočile za vsaj štiri odstotke) precej volatilno, indeks Dow Jones (10.748 točk) pa je izgubil tretjino odstotka. Vlagatelji so si začeli postavljati vprašanje, kako bo evropska dolžniška kriza prizadela ameriško gospodarsko rast. Skrbi tudi visoka inflacija na Kitajskem (aprila je dosegla 18-mesečni vrh), kar povečuje verjetnost, da bo najbolj dinamično svetovno gospodarstvo začelo siloviteje zaostrovati denarno politiko.

Lepi dobički finančnih delnic
Tudi v Evropi so se v torek borzniki spraševali, kako bo Grčija zmogla znižati visok proračunski primanjkljaj. Med trgovanjem so bili indeksi že za dva odstotka "pod gladino", na koncu pa so bile izgube zmerne, saj je indeks FTSEurofirst 300 (1.034 točk) izgubil manj kot pol odstotka. Sredino dopoldne je spet prineslo lepo rast. V ospredju so bile finančne delnice, potem ko so italijanska UniCredit, nizozemski ING, francoska Natixis in belgijski KBC pozitivno presenetili s poslovnimi rezultati.

Presenetljiva rast BDP-ja v Nemčiji
Zlasti v Frankfurtu je bil optimizem očiten, saj je indeks DAX 30 (6.160 točk) pridobil dva odstotka. Nemčija je imela v prvem letošnjem četrtletju 0,2-odstotno gospodarsko rast v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem. Analitiki so pričakovali, da se bo BDP znižal za 0,1 odstotka. Prvič po tretjem četrtletju 2008 je največje evropsko gospodarstvo poraslo tudi na letni ravni, saj se je BDP v primerjavi s prvim lanskim tromesečjem povzpel za 1,7 odstotka.

Španija želi privarčevati šest milijard evrov
Na dobro voljo vlagateljev je vpliva tudi novica, da se bo Španija resno lotila zniževanja proračunskega primanjkljaja. Premier Jose Luis Rodriguez Zapatero je napovedal, da bo država izdatke oklestila za šest milijard evrov. Med drugim bodo plače javnih uslužbencev nižje za pet odstotkov. Lani je španski proračunski primanjkljaj dosegel 11,2 odstotka BDP-ja, leta 2011 naj bi znašal le še šest odstotkov.

Zlato se še ni upehalo
Čeprav ta teden delnice drvijo navzgor, zlato še naprej pridobiva, kar je dokaz, da so časi kljub ponedeljkovemu sprejetju 750 milijard evrov vrednega paketa pomoči evropski valuti skrajno negotovi. Cena zlata je prvič v zgodovini presegla 1.245 dolarjev. Varno pribežališče niso več državne obveznice, ampak zlato, ki je od začetka februarja poskočilo že za 20 odstotkov. Tudi fizična prodaja zlatih palic in kovancev je trenutno na visoki ravni. Optimisti menijo, da bi lahko do konca leta cena zlata dosegla 1.500 dolarjev.