Delavci so zasedli tovarno, ker se ne strinjajo z likvidacijo, ampak želijo stečaj. Foto: www.jadranska-pivovara.hr
Delavci so zasedli tovarno, ker se ne strinjajo z likvidacijo, ampak želijo stečaj. Foto: www.jadranska-pivovara.hr
Delavci prevzeli Jadransko pivovaro

Jadranska pivovara se zaradi slabih rezultatov že več mesecev ubada s finančnimi težavami, vprašljiva so bila tudi izplačila plač. Pivovarna Laško, ki je 99-odstotni lastnik Jadranske pivovare, je konec lanskega leta ukinila proizvodnjo piva zlatorog, od takrat pa se v splitski družbi vari samo pivo kaltenberg, ki je v lasti bavarske družbe König Ludwig Internationa. Ta naj bi se po navedbah nekaterih hrvaških medijev tudi zanimala za nakup splitske pivovarne, a so se Laščani pred dnevi odločili, da bo pivovarno zaprli.

S tem se ne strinja 160 zaposlenih, ki zahtevajo stečaj družbe, s čimer bi se ohranila delovna mesta in premoženje družbe, poudarja predsednik sindikata v družbi Dario Slišković. Zaposleni poudarjajo, da je Jadranska pivovara povečala proizvodnjo piva kaltenberg za 10 odstotkov, kar dokazuje, da je preživetje mogoče in da jih želi večinski lastnik uničiti.

Po pisanju Slobodne Dalmacije je direktor Jadranske pivovare Tomaž Udrih pred dnevi odšel v Slovenijo, družbo pa vodi hrvaški menedžment. Ta naj bi po besedah predsednika sindikata "stopili na stran zaposlenih".

Jadranska pivovara znižala dobiček Pivovarne Laško
Pivovarna Laško je sicer morala na zahtevo revizorjev izvesti dodatno slabitev naložbe v Jadransko pivovaro, kar je znatno zmanjšalo čisti dobiček skupine za leto 2008. Ta je namreč po marca objavljenih nerevidiranih računovodskih izkazih znašal 9,4 milijona evrov, po reviziji pa se je zmanjšal na slabe štiri milijone evrov.

V prvih treh meseci 4,6 % manjša prodaja
V prvem četrtletju letošnjega leta pa je skupina Pivovarna Laško ustvarila 74,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 4,6 odstotka manj kot pred letom dni. V skupini so poleg matične družbe Pivovarna Laško še Radenska, Vital in skupina Union. Letos so skupaj prodali 888.700 hektolitrov vseh pijač, kar je 8,9 odstotka manj kot v letu 2008. Čista izguba skupine je ob koncu četrtletja znašala 0,9 milijona evrov.

Nadzorniki kljub temu menijo, da so doseženi rezultati za dane razmere ugodni. Omenjeno obdobje je namreč nesezonskega značaja za proizvajalce pijač, je Pivovarna Laško objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Letos pa na poslovne rezultate dodatno vpliva tudi finančna kriza.

A. S.

Delavci prevzeli Jadransko pivovaro