Zanimanje za nakup deleža v Splošni plovbi so izrazili trije ponudniki. Foto: RTV SLO
Zanimanje za nakup deleža v Splošni plovbi so izrazili trije ponudniki. Foto: RTV SLO
Ladja Splošne plovbe
Novi večinski lastnik bo med drugim moral zagotoviti vlaganja v ladijsko floto. Foto: RTV Slovenija
Splošna plovba Nemcem

Na današnji dražbi je za 29,65-od stotni delež Splošne plovbe v lasti Kada in Soda zmagal nemški ladjar Peter Doehle.

Za državni delež, za katerega je bila izklicna cena 40 milijonov evrov, bo Doehle odštel 55,5 milijonov evrov in bo tako postal večinski lastnik družbe.

Nemški ladjar je sicer že prej obvladoval dobro petino Splošne plovbe. Na dražbi sta sodelovala tudi Luka Koper in Mercata. Vsa tri podjetja, ki so se potegovala za nakup Splošne plovbe so plačale varščino 4 milijonov evrov.

Kad in Sod ostajata strateška lastnika
Kapitalska in Slovenska odškodninska družba kljub prodaji ostajata strateška lastnika 25-odstotnega deleža plus ene delnice Splošne Plovbe, s čimer bosta ohranila glasovalne pravice, vpliv na glasovalne pravice in zagotovila ohranitev sedeža podjetja v Sloveniji.

Omenjeni skoraj 30 odstotni delež v Splošni plovbi sta paradržavna sklada ponudila na prodaj skupaj z deleži v še devetih drugih podjetjih 16. februarja. Rok za izdajo ponudb pa se je iztekel 3. aprila.

Država nadaljuje z umikanjem iz gospodarstva
S prodajo velikega deleža v Splošni plovbi, Kad in Sod nadaljujeta načrtovan in postopen umik iz gospodarskih naložb. Kupnino bo Sod namenil za poplačilo zakonsko določenih obveznosti iz naslova denacionalizacije, Kad pa pokrivanju primanjkljaja pokojninske blagajne in prestrukturiranju portfelja.

V okviru ponudbe so morali kupci predložiti program nadaljnega razvoja Splošne plovbe za prihodnja štiri leta. Novi večinski lastnik se bo tako moral zavzemati za ohranitev števila zaposlenih in razvoj kadrov ter za nadaljne štipendiranje pomorskih delavcev v Sloveniji. Poleg tega bo moral zagotoviti investicijska vlaganja v ladijsko floto.

Splošna plovba Nemcem