Kad in Sod sta se odločila za izvedbo dražbe, da bi zagotovila čim bolj transparentno prodajo. Foto: RTV SLO
Kad in Sod sta se odločila za izvedbo dražbe, da bi zagotovila čim bolj transparentno prodajo. Foto: RTV SLO
Poslanci SNS-a
SNS v primeru prodaje deleža Splošne plovbe tujcem napoveduje tožbo proti državi. Foto: RTV SLO

Izklicna cena za ponujeni sveženj delnic je 40 milijonov evrov. Paradržavna sklada sta delež v Splošni plovbi najprej ponudila na prodaj skupaj z deleži v še devetih drugih podjetjih 16. februarja. Rok za oddajo ponudb se je iztekel 3. aprila. Na razpis so se prijavili nemški ladjar Peter Döhle, Mercata in Luka Koper. Kad in Sod bosta prodajo Splošne plovbe zaradi transparentnosti prodaje in enakopravne obravnave kupcev nadaljevala na dražbi.

Na dražbi bodo lahko sodelovale vse zainteresirane stranke, ki se potegujejo za nakup in bodo pravočasno plačale varščino ter zagotovile bančno jamstvo. Prodajalca sta vse tri ponudnike povabila na predstavitev razvojnih programov in k izoboljšanju ponujene cene.

Kapitalska družba in Slovenska odškodninska družba bosta ostali strateški lastnici 25-odstotnega deleža in ene delnice, s čimer bosta ohranili glasovalne pravice in vpliv na spremembe statuta ter ohranili sedež Splošne plovbe v Sloveniji.

Iz Soda so še sporočili, da bosta sklada zaradi namigov o nepravilnosti poslovanja v Splošni plovbi skupščini delničarjev predlagala izvedbo posebne revizije zadnjih petih let poslovanja družbe.

SNS proti prodaji podjetja tujcem
V SNS-u v imenu nacionalnega interesa nasprotujejo, da bi skoraj 30-odstotni delež Splošne plovbe prodali Döhleju, ki sicer že ima petinski delež družbe. "Če bo do dražbe prišlo, bo ta delež kupil Döhle, in to z denarjem Splošne plovbe, ki ga dobiva od provizij in najemnin ladij omenjene družbe," je v četrtek sporočil Srečko Prijatelj.

Ob tem se sprašujejo tudi, zakaj se je država odločila za dražbo, potem ko je kar trikrat spremenila razpisne pogoje. Prijatelj je sicer napovedal, da bo v primeru prodaje deleža Döhleju SNS tožil državo pred enim izmed mednarodnih sodišč.