Evropa se spopada z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters
Evropa se spopada z najhujšo begunsko krizo po drugi svetovni vojni. Foto: Reuters

Švedska finančna ministrica Magdalena Andersson je pred neformalnim zasedanjem finančnih ministrov EU-ja v Luksemburgu dejala, da obvezne kvote za razporeditev beguncev po državah članicah kratkoročno pomenijo pritisk na javne finance, a hkrati poudarja, da bodo ti ljudje, ko bodo začeli delati, prispevali k rasti. Pri tem je poudarila tudi pozitiven učinek beguncev na velike demografske izzive, s katerimi se spopadajo številne evropske države.

Podobno je bilo sporočilo evropskega komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija: "Gospodarski učinek migracij ne bo negativen." Evropska komisija predlaga premestitev 160.000 beguncev, kar je 0,07 odstotka prebivalcev EU-ja, je izpostavil.

Nekatere članice, na primer Avstrija, Italija in Irska, želijo, da je Evropska komisija pri ocenjevanju skladnosti njihovih primanjkljajev z evropskimi pravili prožna glede njihovih finančnih prispevkov za reševanje begunske krize. Moscovici je dejal, da bo ta poziv preučil.

Begunska kriza sicer danes ni na dnevnem redu neformalnega zasedanja finančnih ministrov EU-ja. Ti naj bi v petek razpravljali o finančnih vidikih boja proti podnebnim spremembam in obdavčevanju, v soboto pa o poglabljanju gospodarske in denarne unije ter bančni uniji.

V soboto bo tudi zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra, ki bodo preučili stanje v Grčiji, potem ko so poleti po mučnih pogajanjih dosegli dogovor o tretjem programu pomoči, a odmevnih odločitev ni pričakovati.

Razprav v Luksemburgu se udeležujeta tudi slovenski finančni minister Dušan Mramor in viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo.

EIB na pomoč
Evropska investicijska banka (EIB) je izrazila pripravljenost, da pri spopadanju z begunsko krizo pomaga z nujno pomočjo, ki jo sicer nudi ob naravnih nesrečah, je ob prihodu na sestanek v Luksemburgu dejal predsednik hišne banke EU-ja Werner Hoyer.

Hoyer je poudaril nujnost hitrega ukrepanja, a podrobnosti bo še treba doreči. O številkah ni želel govoriti. Izpostavil je potrebo po kratkoročnem vlaganju v dostojno nastanitev beguncev.

EIB je lahko vključen na različne načine, je dejal finski finančni minister Alexander Stubb. Vsi vemo, da nas bo begunska kriza stala denarja, na nacionalni in evropski ravni. Koliko, je nemogoče reči, je dejal finski minister.