Odgovorno osebo, ki ne prijavi koncentracije lastništva, lahko varuh konkurence kaznuje z globo od pet do deset tisoč evrov, v primeru hujšega prekrška pa jo lahko oglobi za od 15 do 30 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO
Odgovorno osebo, ki ne prijavi koncentracije lastništva, lahko varuh konkurence kaznuje z globo od pet do deset tisoč evrov, v primeru hujšega prekrška pa jo lahko oglobi za od 15 do 30 tisoč evrov. Foto: MMC RTV SLO
Lastniška veriga pivovarne Laško
Rok za prijavo koncentracije lastništva je 30 dni po dogodku. Atka-Prima je Kolonel kupila avgusta 2006. Foto: MMC RTV SLO
Šrot o domnevni goljufiji

Šrot pravi, da se je za nakup Kolonela odločil, ker je kampanja premierja proti njemu in pivovarni za poslovni sistem pomenila preveliko tveganje.

Direktor Pivovarne Laško Boško Šrot trdi, da je nakup Kolonela izpeljal zakonito in ob pomoči strokovnjakov. Kot je dejal v kratki izjavi za javnost, se je za razkritje lastništva odločil, ker ne želi, da bi se prek njegovega hrbta in prek Pivovarne Laško delala cenena protitajkunska volilna kampanja za letošnje volitve.

Kot je še povedal Šrot, se je za takšen način nakupa odločil, ker "je vladajoča politika kreirala izrazito sovražno klimo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni menedžerji".

Zdolšek: Za nakup najeli kredit
Na vprašanji, kaj je z malimi delničarji in od kod Kolonelu denar za prevzem, Šrot ni odgovoril. Je pa pozneje odvetnik Pivovarme Laško Stojan Zdolšek v oddaji Vroči stol povedal, da sredstva za nakup Kolonela niso izvirala iz pivovarne, torej niso uporabili delnic te družbe, temveč da se je za nakup najelo kredit na eni izmed poslovnih bank.

Kolonel najpomembnejši člen v lastniški verigi
Atka-Prima, ki je od avgusta 2006 lastnica Kolonela, ključne družbe v lastniški verigi pivovarne, bi morala lastništvo sicer priglasiti v 30 dneh po nastanku. Zaradi nepriglasitve koncentracije lastništva v verigi, ki sega do pivovarne Laško, lahko Boško Šrot ostane brez glasovalnih pravic.

Lastniška veriga je bila razkrita prejšnji teden, poteka pa od Atka-Prime v lasti Boška in Anice Šrot, ki je leta 2006 prevzela Kolonel, prek Centra Naložb in Infonda Holdinga do Pivovarne Laško. Omenjene družbe so lastnice 56,97 odstotka pivovarne.

Ali četico odgovornih čaka globa?
Urad za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev naj bi po informacijah TV Slovenija tožilstvu že jutri izročila dokumentacijo, ki bi bila lahko podlaga za ukrepanje zoper podjetje Atka-Prima Boška Šrota. Po informacijah TV Slovenija naj bi pristojni Šrota sumili zlorabe notranjih informacij, goljufije in zavajanja v postopkih za prevzem Pivovarne Laško. Prvemu možu Pivovarne Laško zaradi nepriglasitve koncentracije v Pivovarni Laško grozi tudi odvzem glasovalnih pravic.

Po informacijah, ki jih navajajo Finance, naj bi enaki ukrepi grozili tudi prvemu možu DZS-ja Bojanu Petanu (od prejšnjega tedna tudi generalnemu direktorju Term Čatež), ker ni priglasil koncentracije v Termah. DZS ima po umiku lastnih delnic term uradno v lasti 24 odstotkov Term Čatež, skupaj z družbami, ki sodijo v njegov krog, pa več kot polovico kapitala. To naj bi varuha dokazovala na zadnji skupščini Term, kjer je Petan dosegel umik lastnih delnic Term Čatež.

Šrot o domnevni goljufiji