V Vinu Brežice so še lani poslovali pozitivno, zdaj pa bi delavci stečaj. Foto: EPA
V Vinu Brežice so še lani poslovali pozitivno, zdaj pa bi delavci stečaj. Foto: EPA

Prav tako naj bi bilo negotovo tudi izplačilo julijskih plač. O plačah je danes tekla beseda med delavci in prokuristom podjetja Aleksandrom Čuljem, na sestanku pa so omenjali tudi prihodnost družbe.

Ta po besedah prvega sindikalista v družbi Janka Križana ni obetavna, podjetje namreč poleg neizplačila plač pesti še kar nekaj drugih težav. Že spomladi so se odpovedali lastnima blagovnima znamkama Bistra in Fit, ki sta v Sloveniji dosegala šestodstotni tržni delež. Polnilne linije stojijo, tudi Coca Coline, v cisternah se kvari lanski izredno kakovosten pridelek predikatnega vina. Prav tako ni novih naročil, račun imajo blokiran, zaradi neplačanih računov pa so jim že izklopili elektriko.

Tudi delavcem še niso izplačali regresa, do zdaj so ga dobili le četrtino, pa čeprav bi ga po zakonu do 1. julija morali dobiti celotnega, saj je družba še lani poslovala pozitivno. Prav tako upravičenci niso dobili jubilejnih nagrad.

Vse to so težave, na katere delavci nimajo vpliva in ki jih lahko rešuje le uprava, je opozoril Kržan. "Zadeve, kot so, vleči v nedogled, nima smisla. Posli za druge, ki jih še opravljamo, ne zagotavljajo preživetja, zato je stečaj za nas najboljša rešitev," je poudaril.