Delavci Nafte Petrochema so se zaradi neizplačanih plač odločili za stavko. Foto: BoBo
Delavci Nafte Petrochema so se zaradi neizplačanih plač odločili za stavko. Foto: BoBo
Protest v podporo stavkajočim v Lendavi

Protestniki, med katerimi so bili tudi stavkajoči delavci, so se zbrali na poziv civilne iniciative za podporo delavcem Nafte Petrochema. V iniciativi so namreč prepričani, da je šlo v tem primeru za načrtno izčrpavanje podjetja. Po njihovem mnenju so nekdanji generalni direktorji ustanavljali hčerinska podjetja, prek katerih so tovarno pripeljali do stečaja.

Žrtve teh potez pa so po mnenju iniciative delavci. Protestniki tako od Slovenskega državnega holdinga pričakujejo, da bo pospešil pripravo poročila o vzrokih za propad Nafte in načrtov za ureditev razmer. Po mnenju protestnikov se SDH na razmere v Nafti ne odziva ustrezno in dovolj hitro.

Obenem protestniki, ki jih podpirajo tudi mladinske organizacije in Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, od SDH pričakujejo, da nemudoma poravna obveznosti do delavcev. Če tega ne stori, protestnki pričakujejo takojšnjo zaustavitev izplačila plač tudi vodilnim, saj menijo, da je država v lasti vseh državljanov, ne le peščice, ki jo predstavlja elita.

Sicer pa se je stavkovni odbor delavcev Nafte Petrochema danes sestal z lendavskim županom Antonom Balažkom, predsednikom uprave SDH Matejem Pircem in direktorjem Nafte Dušanom Stoparjem. Vendar je stavkovni odbor sestanek ocenil kot neuspešen, saj je po besedah predsednika stavkovnega odbora Ladislava Šabjana vodstvo Nafte svojo ponudbo "še poslabšalo." Vodstvo namreč vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač zaposlenih do konca leta, pri čemer delavcem razlike ne bi poplačali.

Okoli 110 delavcev Nafte Petrochema stavka od začetka julija, saj jim podjetje dolguje izplačilo plač od junija, regres in prispevke za maj. Delavci stečaja ne bodo predlagali, temveč zahtevajo zagon proizvodnje, vendar vodstvo podjetja nima denarja niti za surovine.

Protest v podporo stavkajočim v Lendavi