Dolgopričakovani prevzem pivovarne se bo, kot kaže, vendarle uresničil. Foto: MMC RTV SLO
Dolgopričakovani prevzem pivovarne se bo, kot kaže, vendarle uresničil. Foto: MMC RTV SLO
Boško Šrot
Ekipa Boška Šrota naj bi po neuradnih podatkih obvladovala že več kot polovico pivovarne. Foto: MMC RTV SLO

Infond holding ima po zadnjih podatkih v lasti 24,2 odstotka pivovarne, Cestno podjetje Maribor 12,9 odstotka, Koto pet odstotkov, Fidina pa 0,6 odstotka. Skupaj imajo v lasti 42, 6 odstotka Laškega. Prevzemna ponudba naj bi bila objavljena najkasneje v 30 dneh. Cena delnice Pivovarne Laško je v petek na Ljubljanski borzi dosegla vrednost 86 evrov, enotni tečaj pa se je oblikoval pri 85,03 evra. Avgusta lani je sicer delnica pivovarne za kratek čas celo presegla ceno 100 evrov.

Neuradno: Šrotova ekipa obvladuje več kot polovico
Koto je delnice pivovarne kupil prav pred nekaj dnevi od luksemburške družbe Towra, ki jo pozvanavalci povezujejo z družbo Medvešek Pušnik. Towra je delež decembra kupil od CPM-ja. Fidina, katere soustanovitelji so NFD Holding, Maksima invest in Nefira, pa je do delnic Pivovarne Laško prišla šele v sredo.

Po neuradnih podatkih pa naj bi ekipa Boška Šrota, predsednika uprave Pivovarne Laško, obvladovala že več kot polovico Laškega. V pivovarni so še decembra zatrjevali, da ne nameravajo izvesti menedžerskega odkupa.

S prevzemom Pivovarne Laško pa bi prevzemniki pridobili tudi večinski delež v Fructalu, Radenski in Delu ter skupaj s hčerinskima družbama Mercator in Pivovarna Union še 24 odstotkov Mercatorja.

Kdo bo financiral prevzem?
V tem tednu so se v medijih pojavili tudi podatki, da naj bi prevzem Pivovarne Laško financirale Banka Celje, Probanka, NKBM, ABanka in Factor banka.