Indeks Dow Jones je letos porasel za osem odstotkov, S & P 500 za več kot 12 odstotkov, Nasdaq pa za skoraj 20 odstotkov. Po takšni rasti v prvem četrtletju je normalno, da delniški trgi predahnejo in da se delnice pocenijo. Foto: Reuters
Indeks Dow Jones je letos porasel za osem odstotkov, S & P 500 za več kot 12 odstotkov, Nasdaq pa za skoraj 20 odstotkov. Po takšni rasti v prvem četrtletju je normalno, da delniški trgi predahnejo in da se delnice pocenijo. Foto: Reuters
Pred kratkim je cena nafte vrste brent presegla 128 dolarjev. Tehnična analiza nakazuje kratkoročni popravek. Foto: Reuters
Delnice General Motorsa so se v torek pocenile za skoraj pet odstotkov, čeprav je bil objavljen podatek, da je prodaja avtomobilov v ZDA marca porasla za več kot 15 odstotkov, prvo četrtletje pa je bilo najboljše po letu 2008. Foto: Reuters

Vedno več je špekulacij, da Španija zaradi recesije ne bo mogla obvladovati visokega dolga in bo morala sprejeti dodatne varčevalne ukrepe. Vsa ta negotovost se je odrazila tudi pri skromnem zanimanju za španske obveznice. Madrid je danes lahko prodal le za 2,6 milijarde evrov obveznic, kar je na spodnjem robu želja, pri čemer je bila zahtevana donosnost višja.

DAX za več kot dva odstotka v minusu
Delnice v Evropi so se v sredinem dopoldnevu v povprečju pocenile za odstotek. Frankfurtski DAX30 je padel za dobra dva odstotka in pogledal pod 6.850 točk. Španski indeks IBEX je dosegel najnižjo vrednost po koncu novembra. Največ so izgubile delnice evropskih bančnih ustanov, ki so letos do sredine marca strmo pridobivale, od takrat pa je njihova cena v povprečju nižja za deset odstotkov.

Fed ohladil Wall Street
Na razvitih delniških trgih je bilo že v torek ozračje precej naelektreno, saj je vedno manj članov ameriške centralne banke naklonjenih novim spodbudam za gospodarsko rast. Prav Fedovo kvantitativno sproščanje, čemur lahko rečemo tudi neomejeno tiskanje denarja, je bil verjetno glavni razlog, da so indeksi od oktobra porasli za 30 odstotkov. Zdaj so sestopili s štiriletnega vrha - newyorški Dow Jones (13.199 točk) se je znižal za pol odstotka.

Finančne krivulje na Valu 202:

Zakaj so Krkine delnice zdrsnile pod 50 evrov in zakaj bi vlagatelji morali to izkoristiti za nakup.


Petrolove delnice najvišje po avgustu

Na Ljubljanski borzi se je po zaslugi občutne podražitve delnic Nove KBM in Petrola (dosegle so najvišjo vrednost po avgustu in letos pridobile že 17 odstotkov) indeks SBI TOP (595 točk) v sredo zvišal za 1,3 odstotka. Vrednost Krke je ostala nespremenjena. Njen tečaj je ta teden zdrsnil pod 50 evrov, kar je tudi posledica tega, da Krkina uprava v zadnjem času ne odkupuje več lastnih delnic.

Kakšen je smisel Krkine kotacije v Varšavi?

Sklad lastnih delnic, gre za okrog 100 milijonov vreden sveženj, bo novomeški farmacevt ponudil vlagateljem na borzi v Varšavi, kjer bodo delnice kmalu začele kotirati. "Teh 100 milijonov evrov je tako majhna količina, da ne pričakujem večje likvidnosti, niti ne bistveno višjih tečajev. Tuji vlagatelji so napoved vzporedne kotacije sprejeli negativno, saj se v zadnjih dneh zlasti ameriški institucionalni vlagatelji umaknili iz Krkine lastniške strukture," je za Radio Slovenija povedal Peter Jenčič (Alta skladi).

"Poleg tega uprava Krke ni predstavila strategije, kje bo podjetje čez nekaj let in kaj bodo naredili s prostim denarjem." Vseeno Jenčič meni, da so Krkine delnice zdaj primerne za nakup, saj so krepko cenejše od sorodnih podjetij v regiji, navsezadnje pa je tudi triodstotna dividendna donosnost dokaj mamljiva.


Tečaji delnic na Lj. borzi:

NOVA KBM

+5,88 %

3,60 EUR

PETROL

+4,00 %

182,00

ZAV. TRIGLAV

+3,63 %

14,00

LUKA KOPER

+3,00 %

10,30

KRKA

-0,02 %

48,99

GORENJE

-0,10 %

5,89

MERCATOR

-0,19 %

132,00

TELEKOM

-0,74 %

67,50


Nafta po strmi ponedeljkovi rasti spet navzdol

Cena nafte vrste brent se je zaradi manjše verjetnosti, da bo Fed sprejel nove stimulativne ukrepe, znižala na 124 dolarjev, vrednost lahke nafte pa je bila ob 15. uri 102,60 dolarja. Zaloge nafte so se v ZDA v zadnjem tednu zvišale bolj od pričakovanj, kar je predvsem obremenilo lahko nafto. Premija za 159-litrski sod brenta se je zvišala nad 21 dolarjev, kar je največ po oktobru.