Foto:
Foto:
Na pogajanjih WTO-ja je delegatom včeraj uspelo doseči dogovor o zmanjšanju kmetijskih subvencij v najbogatejših državah.

Dogovor omogoča pogajalcem, da v naslednjih urah sprejmejo okvirni predlog in omogočijo nadaljnje pogovore o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so septembra lani v Cancunu propadli.

Čas še do jutri
Če vseh 147 članic WTO-ja predloga ne bo sprejelo, bodo pogovori zastali za več let. Za zdaj kaže, da so nekatere članice močno proti predlogu, saj menijo, da še vedno podpira bogate in velike proizvajalke. Med nasprotnicami so Japonska, Švica, Dominikanska republika in Indonezija. Kljub temu pa si večina članic želi uspešnega zakjučka pogajanj, tako so tudi rok sprejema dogovora od danes do polnoči premaknili na jutri.

Predlog, ki so ga včeraj dosegle največje proizvajalke kmetijskih izdelkov, EU, ZDA, Brazilija, Indija in Avstralija, predvideva tudi ukinitev vseh državnih izvoznih kreditov in zavarovalnih programov z odplačilno dobo, daljšo od 180 dni, in izvajanje krajših programov po tržnih pogojih.

Svet EU-ja se je sestal na zahtevo Francije, ki je najglasnejši kritik dosedanjih predlogov o liberalizaciji svetovnega kmetijskega trga. Skrb Francije se nanaša predvsem na to, da bi lahko dogovor prisilil EU k odpravi izvoznih subvencij, ne da bi enako zahteval od ZDA in drugih bogatih držav. Zato je zahtevala priložnost, da preuči končno besedilo, preden evropskemu komisarju za trgovino Pascalu Lamyju podeli mandat, da ga potrdi v njenem imenu.