Lanski Telekomov bilančni dobiček je bil 16,72 milijarde tolarjev. Foto: RTV SLO
Lanski Telekomov bilančni dobiček je bil 16,72 milijarde tolarjev. Foto: RTV SLO
Libor Vončina, predsednik uprave Telekoma Slovenije
Vončina je govoril tudi o širitvi Telekoma na tuje. Foto: RTV SLO
Predsednik Telekomovega nadzornega sveta Miro Rozman
Rozman je napovedal sanacijo skrivnostnih pomanjkljivosti v Telekomu. Foto: RTV SLO

Za dividende bodo namenili skoraj 8 milijard tolarjev oziroma 1.224 tolarjev na delnico. Lanski bilančni dobiček je sicer dosegel 16,72 milijarde tolarjev, od katerih so delničarji 7,96 milijarde tolarjev namenili za izplačilo dividend, osem milijonov tolarjev drugim rezervam, preostanek dobička pa še ni razporejen.

Delničarji so sprejeli tudi predlog sprememb in dopolnitev statuta podjetja, za revizijsko hišo za poslovno leto 2005 pa so imenovali hišo Ernst&Young.

Zaradi majic tudi trgovec s tekstilom
Na dnevnem redu so bile tudi spremembe statuta, v skladu s katerimi so delničarji dejavnost družbe razširili s trgovino na drobno s tekstilom in športno opremo ter pravnim svetovanjem. Za razširitev dejavnosti s prvima dvema so se menda odločili, ker kupci v Telekomovih trgovinah večkrat sprašujejo po majicah in športnih rekvizitih s Telekomovo oznako, je dejal predsednik uprave Telekoma Libor Vončina.

Maltacom in Gibtelecom?
Predsednik uprave Telekoma Slovenije Libor Vončina je še dejal, da je glavni cilj Telekoma Slovenije pri širitvi poslovanja v tujino jugovzhodna Evropa, s katero na operaterski ravni že posluje. Poleg tega se pojavljajo tudi druge priložnosti, med katerimi je Vončina izpostavil pridobivanje deležev v gibraltarskem Gibtelecomu in malteškem Maltacomu.

Nadzorni svet je tako že prižgal zeleno luč upravi Telekoma, ki bo oddal neobvezujočo ponudbo za prevzem 60-odstotnega deleža Maltacoma, nacionalnega telekomunikacijskega operaterja Malte.

Ugotovili nekaj pomanjkljivosti
Vončina je še dejal, da se je v zvezi s privatizacijo Telekoma pojavilo več primernih strateških partnerjev Telekoma, vendar o podrobnostih ni želel govoriti. Prav tako ni razkril podrobnosti revizije poslovanja skupine Telekom, predsednik Telekomovega nadzornega sveta Miro Rozman je dejal le, da so za ugotovljene pomanjkljivosti določili sanacijske ukrepe.

Ena izmed njih je premajhna izpostavljenost njihovih dobaviteljev konkurenci, zato je nadzorni svet predlagal spremembo pravilnika o nakupu materiala in storitev. V prihodnje bodo tako pri Telekomu uporabljali javni razpis.