TGE je že dal izdelati več študij o učinkih načrtovanega plinskega terminala . Foto: RTV SLO
TGE je že dal izdelati več študij o učinkih načrtovanega plinskega terminala . Foto: RTV SLO
1200 novih delovnih mest?

Nemška družba TGE Gas Engeneering za načrtovan projekt meni, da bi bil zelo pomemben predvsem za Primorsko regijo. TGE je v začetku julija, kot je znano, na ministrstvo za gospodarstvo vložil vlogo za energetsko dovoljenje za prvi del projekta, to je sprejemni terminal. V naslednjih dneh pa bo družba vložila še vlogo za energetsko dovoljenje za drugi del projekta, elektrarno, ki je bistveni del celotnega projekta.m

Poleg tega bi se izrazito povečala tudi elektroenergetska stabilnost, ki je še posebej pomembna za Primorsko regijo, ker ta razen hidroelektrarn na Soči nima svojih virov električne energije. Podoben plinski terminal že deluje v belgijskem mestu Zeebrügge.

V projektu, katerega vrednost je ocenjena na 900 milijonov evrov, je sicer predvidena tudi soudeležba slovenskih podjetij v družbi za upravljanje v višini najmanj 30 odstotkov. Kot je poudaril generalni direktor TGE Vladimir Puklavec, se za sodelovanje zanimajo vsa vodilna slovenska energetska podjetja, pri čemer pa ni želel navesti konkretnih imen.

R. B.

1200 novih delovnih mest?