Teš 6 je trenutno ustavljen zaradi nujne sanacije razpoke na pregrevalniku. Foto: BoBo
Teš 6 je trenutno ustavljen zaradi nujne sanacije razpoke na pregrevalniku. Foto: BoBo

Teš 6 je trenutno ustavljen zaradi nujne sanacije razpoke na pregrevalniku, gre pa za popravilo iz naslova garancije. Četrti blok so popravljali zaradi okvare na vleku dimnih plinov, so povedali v Tešu.

Slovenija je neto uvoznik elektrike
Izpad Teša v zadnjih dneh v slovenskem energetskem sistemu nadomeščajo hidroelektrarne in povečan uvoz. Dobava toplotne energije Savinjsko-Šaleški dolini zdaj poteka le prek plinskih turbin.

Od petka, ko je Teš prenehal delovati, je Slovenija spet neto uvoznik električne energije, saj so fizični pretoki v Slovenijo za približno 300 megavatov presegali pretoke v nasprotno smer. Tržne cene električne energije pri nas se gibljejo pri okrog 43 evrov na megavatno uro.

Teš 6 že drugič stoji
Teš 6 stoji že drugič, odkar so ga zagnali. Maja lani se je nepričakovano ustavil, potem ko so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije. Zaradi tega je prišlo do prekinitve delovanja črpalke kondenzata. Dogodek so preiskovali kriminalisti, saj so v Tešu pojasnili, da je električne vodnike lahko prerezal le nekdo od zaposlenih, kajti nihče od zunaj ne more vstopiti v prostore elektrarne.

Teš 6 ne obratuje že peti dan
Teš 6 ne obratuje že peti dan