Nekateri Britanci ne morejo na počitnice, drugi se z njih ne morejo vrniti. Z eno besedo: kaos! Foto: EPA
Nekateri Britanci ne morejo na počitnice, drugi se z njih ne morejo vrniti. Z eno besedo: kaos! Foto: EPA
Čakanje na letališču na Mallorci v Španiji. Kako domov? Foto: EPA
Turistična agencija XL ima v lasti tudi XL Airlines. V teh dneh si gotovo nihče ne želi biti na mestu njegovih uslužbencev. Foto: EPA

"Do konca nedelje so poleti zagotovljeni. Od ponedeljka dalje pa ne," so sporočili iz italijanskega državnega letalskega prevoznika. Skupina italijanskih podjetnikov, ki je nameravala prevzeti družbo, je predvidela zaprtje 5.000 delovnih mest, kar je za sindikate nesprejemljivo, zato so bila pogajanja prekinjena. Potniki so v negotovosti. Še huje je v Veliki Britaniji, kjer rešujejo zmedo, ki je nastala po zlomu tretje največje britanske turistične agencije XL. Na desettisoče turistov ne more bodisi odpotovati na počitnice bodisi se z njih vrniti.

85.000 turistov, med njimi je velika večina Britancev, po vsem svetu se je znašlo v veliki zagati, potem ko je družba XL, v njeni lasti je tudi XL Airlines, pred nekaj dnevi bankrotirala, zaradi česar si morajo povratek domov organizirati sami.

Izvršni direktor British Airwaysa Willie Walsh je opozoril, da bi lahko do božiča bankrotiralo še do 30 letalskih družb. Kot meni Walsh, bodo podobni prizori ob naraščajočih cenah nafte in gospodarskem padcu postali vse bolj pogosti. "Smo v najslabših trgovskih razmerah, kar jih pomni letalska industrija. V tem letu smo že videli propad približno 30 letalskih družb, do konca leta pa lahko pričakujemo še podobno številko."

Črne napovedi za akterje v turizmu
Ob tem je tudi naznanil, da bo British Airways odpustil 1.400 delavcev. Poznavalci predvidevajo, da so najbolj na udaru manjše letalske družbe in turistične agencije, zato pozivajo potnike, naj bodo pri organiziranju počitnic in potovanj pozorni, da je v primeru bankrota družbe, s katero potujejo, zagotovljeno vračilo denarja.

"V Veliki Britaniji obstajajo letalski prevozniki, ki niso tako bogati, kot sta British Airways ali Ryanair, in ne zmorejo plačila stroškov, ki se višajo. Menim, da bo v prihodnjih mesecih prišlo do novih bankrotov," je dejal letalski svetovalec v Investecu John Strickland.

Turistična industrija je še posebej ranljiva v tem letnem času, ker morajo organizatorji počitnic (iz)plačati svoje partnerje, med njimi hotelirje, hkrati pa je to čas, ko število turistov začne upadati. Letos je položaj še posebej težek, kajti kazalniki britanskega gospodarstva so zelo neugodni, gospodarska rast je padla, hkrati pa cene letalskih in turističnih družb ostajajo visoke, predvsem zaradi visokih cen nafte, ki so se letos podvojile.

Največja britanska turistična operaterja, TUI Travel in Thomas Cook, sta že napovedala zmanjšanje ponudb za počitnice za prihodnje leto, zmanjšanje števila poletov že v zimskih mesecih pa sta napovedala BA in Ryanair.

K. T.