O rešitvi vprašanja deviznih vlog se medtem pogovarjata tudi premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor, kakšna bo rešitev, pa za zdaj še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
O rešitvi vprašanja deviznih vlog se medtem pogovarjata tudi premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor, kakšna bo rešitev, pa za zdaj še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Koliko znašajo zahtevki vseh varčevalcev, ni znano, zgolj depoziti hrvaških varčevalcev pri LB-ju Zagreb pa naj bi skupaj z obrestmi znašali 170 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je ustavno sodišče decembra odločilo, da se razveljavi 23. člen zakona o skladu za nasledstvo in visokem predstavniku za nasledstvo iz leta 2006. Sodišče je na podlagi zahteve Andra in Alana Perića 2. decembra lani izreklo mnenje, da je 23. člen zakona protiustaven, ker posega v pravico do sodnega varstva, in ga razveljavilo.

Odmrznjenih najmanj 30 tožb
Sodišča bodo o upravičenosti zahtevkov še odločala, po decembrski odločbi ustavnega sodišča pa je bilo odmrznjenih najmanj 30 zadev, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar. Natančne številke ni mogoče izvedeti, ob zamrznitvi pa je bilo na okrožnem sodišču v Ljubljani 110 tožb, ki so se nanašale na devizne hranilne vloge hrvaških in bosanskih varčevalcev.

Odmrznjena je tudi že tožba Andra in Alana Periča, na podlagi katere je odločalo ustavno sodišče. Na finančnem ministrstvu ob tem pojasnjujejo, da odločba ustavnega sodišča le odpravlja moratorij na odločanje slovenskih sodišč v zvezi s tožbami varčevalcev proti Ljubljanski banki, kar pomeni, da bodo sodišča zdaj lahko nadaljevala odločanje o upravičenosti posameznih zahtevkov. Kolikšni so zahtevki, ni znano, zgolj depoziti hrvaških varčevalcev pri LB-ju Zagreb pa naj bi skupaj z obrestmi znašali 170 milijonov evrov.

Ministrstvo: Hrvaška še ni dala soglasja za nadaljevanje nasledstvenih pogajanj
Na finančnem ministrstvu menijo, da bi morala sodišča pri odločanju upoštevati tudi lansko sodbo evropskega sodišča za človekove pravice, ki je jasno nakazalo, da velja obveza držav naslednic za dosego sporazuma o odprtih vprašanjih nasledstva. Dodajajo, da Hrvaška še vedno ni dala soglasja za nadaljevanje nasledstvenih pogajanj, ki bi morala potekati pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu.

O rešitvi vprašanja deviznih vlog se medtem pogovarjata tudi premierja Borut Pahor in Jadranka Kosor, kakšna bo rešitev, pa za zdaj še ni znano. Nekateri namreč namigujejo, da naj bi terjatve hrvaških varčevalcev do LB-ja pokrili s terjatvami LB-ja do hrvaških podjetji, ki jih je dvakrat toliko, kolikor znašajo tožbe.