Računalniško podjetje Dell je imelo v zadnjem četrtletju za pet odstotkov višje prihodke, dobiček pa je v primerljivem obdobju poskočil kar za 177 odstotkov. Foto: EPA
Računalniško podjetje Dell je imelo v zadnjem četrtletju za pet odstotkov višje prihodke, dobiček pa je v primerljivem obdobju poskočil kar za 177 odstotkov. Foto: EPA
Edina smer je - navzgor. Kako dolgo bodo najpomembnejši delniški indeksi še naraščali? Foto: EPA

Proizvajalec težke mehanizacije Caterpillar se je pohvalil, da se je rast prodaje v zadnjih treh mesecih pospešila. Samo januarja je v primerjavi z decembrom porasla za 49 odstotkov. Delnice so porasle za 2,4 odstotka. Podobnih novic o odličnem preteklem poslovanju in o spodbudnih napovedih kar noče biti konec, prav tako ne rasti delniških indeksov. Delnice so, merjeno s širšim indeksom S & P 500, že dvakrat dražje kot pred slabima dvema letoma. Zdaj tudi mali vlagatelji skačejo na vlak, ki pozna le pot navzgor - v tednu med 10. in 17. februarjem je v ameriške vzajemne sklade priteklo za 8,72 milijarde dolarjev svežega denarja, kar je dobri dve milijardi dolarjev več kot teden prej. "Po vseh merilih je trg na ekstremih, toda kupci so še vedno tu," je komentar posrednikov na Wall Streetu.

Zlato spet sije
Pogled na tehnično analizo res kaže na pregretost trga. Toda rdeče luči svetijo že nekaj časa, pa kakšnega konkretnejšega popravka še ni bilo. Podobno je tudi na naftnem trgu, ki je bil ob koncu tedna precej vroč zaradi izraelske ogorčenosti nad načrtovanim plutjem iranskih ladij prek Sueškega prekopa. Brent je v zadnjem tednu porasel za odstotek, kar pomeni četrto zaporedno rast na tedenski ravni. V sredo je cena dosegla že 104,52 dolarja, največ po septembru 2008. Tudi zlato je spet "na radarju" vlagateljev (zadnji teden: +3 %), potem ko so se pojavile govorice, da bo Portugalska kmalu na vrsti za pomoč. Na obvezniškem trgu zadnje dni ni bilo posebej razburljivo. Donos ameriške 10-letne obveznice je 3,59-odstoten. Prihodnji teden bo ameriška zakladnica prodajala za 99 milijard dolarjev dveletnih, petletnih in sedemletnih obveznic.

Dow Jones

12.391
Nasdaq2.833
DAX307.426
FTSE1006.082
FTSEurofirst 3001.187
Nikkei10.842
EUR/USD1,3691
USD/JPY83,14
EUR/CHF1,2933
Lahka nafta86,21 USD
Zlato1.390 USD
Euribor, 6-mesečni1,348 %




Kitajska prehitela Japonsko
Pred dnevi je bilo tudi uradno potrjeno, da je kitajsko gospodarstvo prehitelo japonskega in zaostaja le še za ameriškim. Lani je bil po prvih podatkih kitajski bruto domači proizvod "težak" 5.879 milijard dolarjev, ameriški pa 14.660 milijard dolarjev. Več kot polovica Američanov meni, da je Kitajska že danes vodilna gospodarstva sila na svetu. Na vprašanje, katera bo vodilna gospodarska sila čez 20 let, je 47 odstotkov Američanov odgovorilo, da bo to Kitajska, 35 odstotkov pa je prepričanih, da bodo primat obdržale ZDA. Hitro rastoče kitajsko gospodarstvo je sicer zadnje čase trčilo ob višje obrestne mere, ki jih osrednja banka zvišuje zaradi grozeče inflacije. Februarja je sicer zdrsnila pod pet odstotkov, vendar le zaradi spremenjene metodologije, saj imajo cene hrane po novem manjšo utež.

Mercator za sedem odstotkov navzgor
Na Ljubljanski borzi je v petek mrtvilo prekinila novica, da naj bi želel Agrokor sovražno prevzeti Mercator. Tečaj "soseda" se je na tedenski ravni okrepil za sedem odstotkov, na 166 evrov, medtem ko je indeks SBI TOP (848 točk) pridobil 1,87 odstotka, največ letos. Tudi delničarji Telekoma z nekoliko več veselja gledajo tečajno listo - delnice so zadnji teden pridobil 3,1 odstotka. Uprava je na zahtevo delničarjev za 24. marec objavila sklic skupščine, na kateri bodo odločali o pooblastilu upravi za odkup lastnih delnic. To pridno počne tudi Krkina uprava, kar pa se na tečaju ne pozna. V primerjavi s prejšnjim petkom so se delnice pocenile za poldrugi odstotek in bile edine med blue chipi, ki so "zabredle" v rdeče številke.