Predsednik uprave Matjaž Lenassi je dejal, da so z zaposlenimi dogovorjeni, da bodo ponovno prešli na polni delovni čas še pred iztekom šestmesečnega obdobja, če bodo prejeli dovolj naročil. Foto: www.alpina.si
Predsednik uprave Matjaž Lenassi je dejal, da so z zaposlenimi dogovorjeni, da bodo ponovno prešli na polni delovni čas še pred iztekom šestmesečnega obdobja, če bodo prejeli dovolj naročil. Foto: www.alpina.si
Predsednik uprave sicer upa, da odpuščanja v Alpini, ki v Sloveniji zaposluje 624 delavcev, v celotni skupini pa 1.600 ljudi, ne bo. Foto: MMC RTV SLO

Skrajšani delovni teden velja od 1. aprila in deluje tako, da so delavci doma vsak drugi petek, prilagajajo pa se tudi poslovnim procesom. Dogovor, ki sta ga podpisala oba sindikata v družbi, je sklenjen za pol leta, a ga bo treba prilagajati glede na posamezne oddelke. Trenutno skrajšani delovni teden velja za 460 zaposlenih v Žireh, ne pa tudi za 150 zaposlenih v prodaji na drobni.

Koliko časa bo veljal skrajšani delovnik, še ni znano. Predsednik uprave Matjaž Lenassi je dejal, da so z zaposlenimi dogovorjeni, da bodo spet prešli na polni delovni čas še pred iztekom šestmesečnega obdobja, če bodo prejeli dovolj naročil. Zbiranje naročil sicer poteka do 15. maja.

Zimski program bo predvidoma posloval dobro
Odpovedi se vrstijo predvsem na vzhodnih trgih, zlasti v Rusiji, na Poljskem in Češkem, posledice krize pa se čutijo tudi na nemškem in francoskem trgu. Alpina od 80 do 85 odstotkov svojih izdelkov izvozi.

Alpina je lansko leto sklenila s pozitvno ničlo, za letos pa obeti niso dobri. Lenassi je pojasnil, da imajo na eni strani zimski program, ki bo predvidoma posloval dobro, saj je zadnja zima počistila zaloge preteklih zelenih zim, na drugi strani pa bodo imeli težave v modnem programu. Velike težave se kažejo tudi pri prodaji na Hrvaškem, je dejal.

Predsednik uprave upa, da odpuščanja v Alpini, ki v Sloveniji zaposluje 624 delavcev, v celotni skupini pa 1.600 ljudi, ne bo. Proizvodnja v Evropi je po njegovih besedah zdaj prva odločitev, saj Kitajska v obutveni in tekstilni industriji na veliko odpušča. Sam je z ukrepi vlade za zdaj le delno zadovoljen.

Lenassi: Dober ukrep bi bila ustanovitev sklada za delavce
Subvencioniranje krajšega delovnega časa, za katerega je zaprosila tudi Aplina, bo po Lenassijevih besedah povečalo prilagodljivost. Meni pa, da bi prave rezultate v tekstilni in obutveni industriji prinesel predlagani ukrep, da bi podjetja zaradi krize delavce poslala na začasno čakanje, država pa bi ta čas plačevala nadomestilo za plačo. Ko bi se položaj na trgu izboljšal, pa bi podjetja takoj imela na voljo usposobljeno delovno silo, ki bi lahko začela delati. Takšno rešitev so v Italiji že uvedli, je pojasnil Lenassi.

Skrajšanje delovnega časa so podprli tudi zaposleni, saj to pomeni preprečitev odpuščanja, Tudi plače se ne bodo zmanjšale za celih deset odstotkov, ampak ob delu državne subvencije le za približno štiri odstotke. V Alpini bo zmanjšanje števila zaposlenih potekalo le v sodelovanju s tistimi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev.

A. M.