Bančni sektor kar prekipeva od optimizma. Foto: EPA
Bančni sektor kar prekipeva od optimizma. Foto: EPA

Optimistične napovedi so plod raziskav inštituta ICAEW, ki je izmeril zaupanje med britanskimi poslovneži. To se je v obdobju med aprilom in junijem glede na prejšnje trimesečje okrepilo z -28,2 točke na 4,8 točke in tako prvič v dveh letih znova prešlo v pozitivno območje. Največ upanja v okrevanje imajo v informacijskem sektorju, sledijo pa bančni, finančni in zavarovalniški sektor. Najbolj pesimistični so v zdravstvu in izobraževanju.

To je strokovnjake spodbudilo k napovedi, da se recesija britanskega gospodarstva končuje. Za tretje četrtletje so tako napovedali 0,5-odstotno rast. Britanski BDP se je sicer v drugem četrtletju po prvih ocenah skrčil za 0,8 odstotka, v petek pa bo državni statistični urad predstavil popravljeno oceno.

Tokratno izboljšanje indeksa zaupanja je največje od začetka izvajanja anketa leta 2003. Poslovneži, ki so še v začetku letošnjega leta napovedovali poslabšanje na vseh področjih poslovanja, so zdaj za naslednje leto napovedali izboljšanje v skoraj vseh kazalcih poslovanja podjetij.

"Čeprav ni dvoma, da je britansko gospodarstvo na poti okrevanja, pa ne smemo podcenjevati izzivov, ki so še pred podjetji. Okrevanje je zelo šibko in nosilce političnih odločitev pozivam, naj ne sprejemajo ukrepov, ki bi lahko iztirili vlak okrevanja," je dejal izvršni direktor ICAEW-a Michael Izza.