Tudi od Črnega Kala do Kopra bo gradil Kolektorjev konzorcij. Foto: Pixabay
Tudi od Črnega Kala do Kopra bo gradil Kolektorjev konzorcij. Foto: Pixabay

Odločitev uprave o izboru izvajalca za gradnjo objektov drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom za Črni Kal–Koper je danes potrdil nadzorni svet 2TDK, so sporočili iz podjetja. Kolektorjev konzorcij je za drugi sklop gradbenih del oddal ponudbo v vrednosti 224,7 milijona evrov.

Kolektor CPG bo v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin tako zgradil celotno novo železniško progo. Za prvi sklop od Divače do Črnega Kala, kjer je bila cena navzgor omejena na okoli 472 milijonov evrov, je konzorcij oddal najugodnejšo ponudbo v znesku nekaj nad 403,6 milijona evrov, za drugi sklop od Črnega Kala pa je oddal ponudbo v znesku 224,7 milijona evrov, medtem ko je bila ta navzgor omejena pri 230,7 milijona evrov. Odločitvi 2TDK-ja sicer še nista pravnomočni.

Generalni direktor 2TDK-ja Pavle Hevka je prejšnji teden na novinarski konferenci napovedal, da slavnostni podpis pogodbe z izbranim izvajalcem načrtujejo konec tega ali na začetku prihodnjega meseca. Sledila bo uvedba v delo in težko pričakovana gradnja, je še napovedal Hevka in zatrdil, da bo gradnja končana leta 2025, leto pozneje pa bo drugi tir predan v uporabo.

Nadzorniki 2TDK-ja so sicer potrdili tudi odločitev uprave o izboru izvajalca za investicijski supernadzor pri gradnji projekta. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bil izbrani ponudnik Mind inženiring iz Ormoža, vrednost ponujenih del pa znaša 1,8 milijona evrov.