Blago se je podražilo za 1,6 %, storitve pa so se za 1,2 % pocenile. Foto: MMC RTV SLO
Blago se je podražilo za 1,6 %, storitve pa so se za 1,2 % pocenile. Foto: MMC RTV SLO

Ta mesec so se cene življenjskih potrebščin v povprečju zvišale za 0,7 odstotka. Skupna letošnja rast cen je bila 2,3-odstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 1,5-odstotna. K oktobrski inflaciji so največ prispevale višje cene obleke in obutve, ki so bile kar 10,4 odstotka višje kot mesec prej. Podražili so se tudi tobačni izdelki, sadje ter gorivo in energija.

"To je več, kot smo pričakovali ob jesenski napovedi inflacije, saj so k mesečni inflaciji prispevale kar 0,8 odstotne točke. To pa je dvakrat toliko, kot je znašalo povprečje v oktobrih v zadnjih desetih let," so o podražitvah oblačil dejali na Uradu za makroekonomske analize in razvoj.

Mesečna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila oktobra 0,8-odstotna. Letna rast cen je bila 2,9-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa dvoodstotna.

Najbolj se dražita hrana in pijača
Najvišjo letno rast imajo cene hrane in brezalkoholnih pijač (v povprečju za 5,6 %). Sledijo cene stanovanj (za 5,5 %), alkoholne pijače in tobak (za 4,8 %), raznovrstno blago in storitve (za 2,4 %), obleka in obutev (za 2.0 %) ter gostinske in nastanitvene storitve (prav tako za 2,0 %), prevoz (za 1,9 %), stanovanjska oprema (za 1,8 %) in izobraževanje (prav tako za 1,8 %) ter zdravje (za 0,5 %). Znižanje cen na letni ravni smo zabeležili v skupinah komunikacije (za 1,8 %) ter rekreacija in kultura (za 0,3 %).

V Sloveniji letna inflacija pod povprečjem EU-ja
Letna stopnja inflacije v državah članicah Evropske monetarne unije je bila septembra 2011 v povprečju 3,0-odstotna (v avgustu 2,5-odstotna), v državah članicah Evropske unije pa 3,3-odstotna (v avgustu 2,9-odstotna). Najnižja je bila na Irskem, (1,3-odstotna), najvišja v Estoniji, (5,4-odstotna.) V Sloveniji je bila 2,3-odstotna.