Mirko Tuš je po analizah revije Manager še vedno najbogatejši Slovenec. Foto:
Mirko Tuš je po analizah revije Manager še vedno najbogatejši Slovenec. Foto:
Spremembe na lestvici najbogatejših Slovencev

Premoženje celjskega podjetnika zadnja leta plahni, a po podatkih, ki jih je objavila revija Manager, je še vedno vredno 196,2 milijona evrov, lani 340,6 milijona evrov. Vrednost premoženja Mirka Tuša se vztrajno krči pod težo dolgov, ki si jih je nabral skozi leta.

2009

2010

Mirko Tuš

340,6 milijona evrov

196,2 milijona evrov

Igor Lah

240,7 milijona evrov

166,5 milijona evrov

Darko Horvat

112,1 milijona evrov

112,8 milijona evrov

Sandi Češko

?

87,2 milijona evrov

Tomaž Lovše

73,6 milijona evrov

83,2 milijona evrov



Letos so vrednost njegovega deleža v Tuš Holdingu, ki je matična družba njegovega imperija, ocenili za dobrih 40 odstotkov niže kot lani. Celotna skupina Tuš Holding je imela konec leta 2009 kar za 443 milijonov evrov finančnih obveznosti. Razdolževanje skupine bi ob trenutni ravni poslovanja, tudi če bi popolnoma ustavili naložbe, trajalo več kot 25 let, so zapisali v reviji Manager, kjer so objavili imena petih najbogatejših Slovencev.

Lah do premoženja z iztiskom malih delničarjev?
Tudi na drugem mestu ni sprememb, saj Tušu sledi Igor Lah, ki je imel lani 240,7 milijona evra premoženja, letos pa se je to znižalo na 166,5 milijona.

Lah je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati. Tudi lani pa se je pri poslih držal svojega učinkovitega recepta, ki je sestavljen iz poceni prevzemanja družb, iztiska malih delničarjev in selitve premoženja iz enega podjetja v drugo in na koncu v davčne oaze. Maja letos se je odvijala bitka za prevzem KS Naložb, edine družbe iz Lahovega poslovnega imperija, ki še ima male delničarje.

Je vilo v St. Moritzu kupil Horvat?
Tretji najbogatejši Slovenec je s 112,8 miljona evrov Darko Horvat, ki je imel lani 112,1 milijona evrov premoženja.

O Horvatu, ki je bogastvo podobno kot Lah začel ustvarjati s privatizacijskimi certifikati, je težko pridobiti ažurne podatke, povezane z njegovimi nedavnimi posli. Je pa v slovenski javnosti letos odmevalo dejanje njegove mame Mirke Horvat, ki je kupila razkošno vilo v St. Moritzu, za katero je po poročanju medijev odštela 37 milijonov evrov, za nakupom pa naj bi stal njen sin. Horvat lastništvo holdinga Aktiva Holdings B.V., ki domuje na Nizozemskem, sicer vodi prek več postaj do britanskega Kanalskega otočja.

Med prvimi petimi letos tudi Lovše
Četrti na lestvici, novinec med najbogatejšimi Slovenci, je Sandi Češko, med drugim solastnik studia Moderna, ki ima pod palcem 87,2 milijona evrov. Z lanskega šestega mesta s 73,6 milijona evrov pa se je na peto mesto na Managerjevi lestvici povzpel Tomaž Lovše, katerega premoženje je vredno 83,2 milijona evrov.

Najbogatejši Slovenci so že lani imeli skupaj slabo petino manj premoženja kot leta 2008, in sicer 3,24 milijarde evrov. Letos pa je njihovo skupno premoženje skopnelo še za dobro petino, na 2,54 milijarde evrov, piše revija Manager.

Spremembe na lestvici najbogatejših Slovencev