Po zadnjih podatkih bo brez dela ostalo 1500 delavcev. Pri tem ne gre samo za proizvodnjo, temveč tudi za gostinstvo, enoto GTI, keramiko in invalidsko podjetje IPC Gorenje. Foto: BoBo
Po zadnjih podatkih bo brez dela ostalo 1500 delavcev. Pri tem ne gre samo za proizvodnjo, temveč tudi za gostinstvo, enoto GTI, keramiko in invalidsko podjetje IPC Gorenje. Foto: BoBo

"Imamo slabe občutke in slabe napovedi," so po poročanju Duške Lah v sindikatu strnili današnji konec srečanja z vodstvom Gorenja. Poslovodstvo ni odgovorilo na vprašanje sindikata, zakaj ne zadoščajo ukrepi, ki jih ponuja država, kdaj in kako bi lahko zagnali proizvodnjo po januarskih zmogljivostih. Sindikatu prav tako ni uspelo izvedeti, ali je napovedano število odpuščanj dokončno. Opozorili so, da pogovori z vodstvom kažejo na to, da lastnika Gorenja zanima čim manjši strošek dela. Po poročanju Lahove bo po zadnjih podatkih brez dela ostalo 1500 delavcev. Pri tem ne gre samo za proizvodnjo, temveč tudi za gostinstvo, enoto GTI, keramiko in invalidsko podjetje IPC Gorenje.

Predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba je za STA povedal, da jim je vodstvo družbe danes pojasnilo, da so presežni delavci tudi v Gorenjevih hčerinskih družbah Invalidsko podjetniški center (I.P.C.) in Gorenje Gostinstvo.

Sorodna novica Odpuščanje v skupini Hisense Gorenje: v Sloveniji brez dela 1000 zaposlenih

"Tisto, kar pri vsej stvari zelo skrbi, so črni scenariji, ki jih slika lastnik," je za TV Slovenija povedala Lidija Jerkič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Po besedah Jerkičeve vodstvo družbe nima načrtov, kako bi lahko v letu ali dveh izboljšali poslovanje. Uprava Gorenja je presodila, da ukrepi, ki jih je sprejela vlada za pomoč gospodarstvu med epidemijo z novim koronavirusom, niso zadostni, zato si morajo pomagati sami. Prav tako je Jerkičeva poudarila, da bo odpuščanje drago zaradi odpovednega roka in plač, ki jih je treba še zagotoviti, ter tudi zaradi izplačila odpravnin.

Na današnjem sestanku so se dogovorili, da se že prihodnji teden sestane ožja skupina predstavnikov zaposlenih in vodstva Gorenja, ki bo še enkrat pregledala vse možnosti in skušala omiliti posledice odpuščanja. Po besedah Jerkičeve je uprava Gorenja posredovala tudi informacijo, da imajo že 40 milijonov evrov izgube, načrtovali pa so 1,1 milijona evrov dobička.

Črne napovedi za delavce Gorenja

Jaklič: "To kaže na nesposobnost novega lastnika"

"Mislim, da nima toliko zveze s koronakrizo," je dogajanje v Gorenju za TV Slovenija komentiral Marko Jaklič z ljubljanske ekonomske fakultete. "To kaže na nesposobnost novega lastnika, da se spopade z razmerami tako v Gorenju kot na evropskem trgu. Za Gorenje vemo, da že prej ni bilo v najboljšem položaju. Kitajski lastnik ga je rešil, upam, da ne zgolj začasno," je dodal Jaklič.

Ekonomist je ob tem poudaril, da evropski trgi niso lahki. "Pa zdaj ne govorim o razmerah zaradi koronavirusa. Niso enaki, kot sta kitajski ali ameriški trg. Mislim, da so se vsega tega lotili relativno nespretno," je povedal Jaklič.

Množično odpuščanje v Gorenju

Občina Velenje odločitve ne sprejema za dokončno

Z velenjske občine so sporočili, da so gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku in ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju poslali povabilo v Velenje na čimprejšnji sestanek, saj po vseh obljubah novega lastnika Gorenja kitajskega Hisensa ne morejo dopustiti takšnega odpuščanja, kot ga načrtuje Gorenje.

"Odločitve o odpuščanju ne sprejemamo za dokončne, zato pozivamo upravo Gorenja, da z dokončno odločitvijo počaka na sprejetje nadaljnjih protikoronskih ukrepov vlade. Od vlade pa pričakujemo, da začne nemudoma sprejemati ukrepe za pomoč regijam, ki jih bo brezposelnost v prihodnjih mesecih drastično prizadela, da sprejme ukrepe za pomoč družinam, ki bodo ostale brez osebnega dohodka, in da nemudoma pristopi k pridobivanju novih investitorjev za te regije," še navajajo na velenjski občini.

Kako bodo v Gorenju izbirali odpuščene?