Kdo je koga presenetil? Foto: RTV SLO
Kdo je koga presenetil? Foto: RTV SLO
Zoran Jankovič
Jankovič zadovoljen z umikom države, ne pa tudi z načinom. Foto: RTV SLO
Kapitalska družba
Kad in Sod sta hitro razmislila. Foto: RTV SLO

Kapitalska družba je 16,33-odstotni delež prodala Istrabenzu, Slovenska odškodninska družba pa svoj 13,74-odstotni delež Laščanom. Vsebina dogovorov za zdaj še ni znana, dogovora pa sta do potrditve nadzornikov obeh prodajalcev še pravno neveljavna.

Družba KD Group svojega 10,76-odstotnega deleža v Mercatorju po zagotovilih predsednika družbe Matjaža Gantarja ni prodala. Gantar je še dejal, da je naložba v Mercatorju velika, vendar obstajajo interesi in je težko reči, kaj se bo zgodilo v prihodnje.

Jankovič za prodajo vedel že v torek
Prvi mož Mercatorja Zoran Jankovič je ob tem dejal, da nakup s strani Istrabenza in Pivovarne Laško ne pomeni, da bosta ti dve podjetji vodili tržno politiko. Jankovič pozdravlja umik države, vendar je bil kritičen do načina, kako je to storila. Za prodajo delnic je izvedel že v torek.

S tem se uresničujejo tudi želje uprave, po katerih bi imeli dobavitelji v lasti približno četrtino družbe. Laščani so dobavitelji Mercatorja, v Istrabenzu pa je dobaviteljstvo le ena od dejavnosti.

Skopa objasnila iz obeh skladov
Postopka prodaje v Kadu in Sodu niso hoteli komentirati. V skopem sporočilu za javnost so potrdili prodajo in zapisali, da se do sej nadzornega oziroma upravnega odbora vzdržujejo komentarjev. Upravni odbor v Sodu bo zasedal predvidoma naslednji teden, v Kadu pa se po besedah tiskovne predstavnice še niso uskladili.

Kad in Sod hitro spremenila odločitev
V torek sta sicer predstavnika Kada in Soda zatrjevala, da deleža še ne bodo prodali, vendar pa se dogovarjajo z različnimi družbami. Tomaž Toplak in Marko Pogačnik iz Kada in Soda sta še pojasnila, da se država umika iz gospodarstva, vendar proces ni niti hiter in preprost.