Med triurno stavko v Hitovih igralnicah Park in Perla naj bi se dogajale tudi nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Med triurno stavko v Hitovih igralnicah Park in Perla naj bi se dogajale tudi nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Stavka še v igralništvu

"Stavka je bila zelo uspešna. Če bo treba, jo bomo ponovili," je v izjavi novinarjem povedal Iztok Černigoj in dodal, da se je stavkajočim pridružilo md 80 in 90 odstotkov zaposlenih, stavkajoče pa so podprli tudi kolegi, ki so imeli prost dan. Černigoj je še opozoril, da so stavkovne straže opazile tudi več kršitev, ki jih bodo preučili. Več o tem ni želel povedati.

Dogajanje med stavko si je tako v Parku kot Perli ogledal tudi predsednik uprave Hita Drago Podobnik. Iz Hita so sicer že med stavko sporočili, da bo delo organizirano tako, da bo poslovni proces čim manj moten. Neposredno poslovno škodo te stavke so ocenili na 100.000 evrov.

Zahtevajo preklic odpovedi kolektivne pogodbe
Kot je znano, sta sindikata Novogoriške enote Sindikata igralniških delavcev Slovenije (Sids) in Git pred tednom napovedala stavko, a so v Git-u od stavke v začetku tega tedna odstopili. Pogajalska skupina uprave Hita in stavkovni odbor sta se v četrtek in petek pogovarjala, a
dogovora glede 12 stavkovnih zahtev nista dosegla.

V sindikatu zahtevajo preklic odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času, ki ju je uprava Hita enostransko odpovedala konec oktobra. Kot je zatrdil vodja pogajalske skupine uprave Hita Uroš Kravos, uprava odpovedi obeh dokumentov ne bo preklicala, saj sta del od Hitovih nadzornikov potrjenega sanacijskega programa, vseeno pa verjame, da bodo našli rešitev, ki bo "nekje vmes".

Se kriza v igralnicah pozna ali ne?
V Hitu poudarjajo, da izpolnjujejo vse obveznosti do zaposlenih. Po njihovih besedah obstoječi režim delovnega časa zaposlenim omogoča bonitete, ki jih med gospodarsko krizo in ob nespremenjeni čezmerni obdavčitvi igralništva ni mogoče ohranjati. Realizacija družbe Hit je namreč v dveh letih padla za več kot 25 odstotkov, kar pomeni 50 milijonov evrov izpada na leto. Nasprotno pa Černigoj ugotavlja, da krize glede na obisk v igralnicah ni opaziti, celo ob tej stavki ne.

Pogajalski skupini se bosta znova sešli v četrtek, 19. novembra. Sindikat Sids je stavko napovedal tudi za 21. november, ko jo bodo podaljšali na šest ur, in 28. november, ko naj bi trajala 12 ur. Če uprava ne bo izpolnila zahtev sindikata, bodo stavkali tudi v decembru, so odločeni.

Stavka še v igralništvu