Napoved neizplačila dividend je potisnila vrednost delnice Cinkarne Celje na Ljubljanski borzi močno navzdol. Okoli 13.30 je bilo treba za vsako odšteti 27,20 evra, kar je devet odstotkov manj kot v torek. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Napoved neizplačila dividend je potisnila vrednost delnice Cinkarne Celje na Ljubljanski borzi močno navzdol. Okoli 13.30 je bilo treba za vsako odšteti 27,20 evra, kar je devet odstotkov manj kot v torek. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Kot je za STA povedal vodja podjetniškega sindikata Cinkarne Franc Grabler, so z izkupičkom pogajanj zelo zadovoljni.

Strani sta druge stavkovne zahteve uskladili že pred današnjimi pogajanji. Poleg zvišanja osnovnih plač v vseh tarifnih razredih se bosta povečali nadomestili za prehrano in za prevoz na delo, letošnji regres bo izplačan v znesku 2000 evrov, božičnica pa se bo izračunala po enaki formuli kot doslej v odvisnosti od doseženega čistega dobička.

Po novem plačnem modelu noben zaposleni v Cinkarni Celje, ki je konec lanskega leta zaposlovala 775 ljudi, ne bi prejemal plače, nižje od minimalne.

Kot je danes povedal predsednik uprave Cinkarne Aleš Skok, je bila ključna usmeritev uprave v pogajanjih s sindikati, da finančne posledice izpolnitve stavkovnih zahtev ne ogrozijo stabilnosti in vzdržnosti poslovanja podjetja na dolgi rok. Pri tem je treba upoštevati cikličnost panoge in trenutne zaostrene poslovne razmere tako na domačem kot na mednarodnih trgih, ki bodo po pričakovanjih vodstva vztrajale tudi v nadaljevanju leta.

Uprava je pri pogajanjih sledila usmeritvi, da rast osnovnih plač v podjetju sledi ohranjanju kupne moči oz. inflaciji. Hkrati je upoštevala dosedanje ugodne kadrovske kazalnike Cinkarne Celje.

Skok je v torek povedal, je bila lani povprečna mesečna bruto plača v Cinkarni Celje vključno z božičnico 2600 evrov, kar je 42,6 odstotka nad povprečno mesečno plačo savinjske regije in 28,6 odstotka nad slovenskim povprečjem.

"Razumemo visoka pričakovanja, a poudarjamo, da je naša panoga ciklična. Letošnji rezultati poslovanja bodo nižji kot lanski, saj je industrija pigmenta lani dosegla vrh cikla. Pričakujemo zmanjševanje marž in nižjo izkoriščenost proizvodnih kapacitet. Poleg tega je pred nami obsežna trajnostna prenova, ki zahteva visoke investicije, da ohranimo poslovanje za prihodnost," je v torek še dejal Skok.

V Cinkarni Celje so ob tem še navedli, da so bili zaposleni doslej deležni nadpovprečnega regresa in božičnice ter drugih ugodnosti, kot so do 10-odstotni variabilni mesečni dodatek k osnovni plači, dodatno pokojninsko zavarovanje, uporaba počitniških kapacitet na petih lokacijah itd.

Cinkarna prejela državno pomoč zaradi energetske krize, zato letos ne bo izplačala dividend

Cinkarna Celje ne načrtuje izplačila dividend, ker je letos prejela državno pomoč za omilitev posledic energetske krize. V primeru izplačila dobička bi morala vrniti prejeta sredstva skupaj z obrestmi, kar bi pomenilo večjo premoženjsko škodo.

Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize določa, da mora družba, ki je uveljavila pomoč, pristojne organe obvestiti o morebitnem izplačilu dobička, o nakupih lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev, izplačilih nagrad poslovodstvu oziroma delu plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, so v sporočilu navedli v Cinkarni in dodali, da bi morala družba sredstva vrniti v 30 dneh po vročitvi odločbe pristojnega organa.

To bi za družbo pomenilo večjo premoženjsko škodo, sta zapisala uprava in nadzorni svet Cinkarne Trenutno vrednost letne pomoči ocenjujejo na med pet in sedem milijoni evrov.

"Uprava in nadzorni svet sta tehtala na eni strani pravice delničarjev in na drugi strani interese družbe. Tako sta prišla do prepričanja, da interes družbe v tem primeru pretehta," so navedli in poudarili, da je zato nujno, da se delničarjem dobiček ne deli. "Če bi se okoliščine spremenile, bosta to ustrezno komunicirala javnosti in po potrebi sklicala skupščino delničarjev," je še objavila Cinkarna.

MDS: Z izplačilom dividend kapitalska stabilnost družbe ne bi bila ogrožena

Skupščina Cinkarne Celje naj bi bila 14. junija, v društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pa so upravo in nadzorni svet že pozvali, naj sklep o neizplačilu dividend spremenita. Te naj se izplačajo vsem delničarjem družbe, so zapisali v pozivu ter predlagali, naj se od dobrih 25 milijonov evrov bilančnega dobička razdeli delničarjem 21,6 milijona evrov, kar bi pomenilo dividende v višini 2,77 evra bruto na delnico.

Ob tem so v MDS-ju spomnili na sklep uprave in nadzornega sveta iz decembra lani, da namerava Cinkarna Celje v poslovnih letih 2022 in 2023 za dividende nameniti 50 odstotkov čistega dobička. Z izplačilom dividend kapitalska stabilnost družbe ne bi bila ogrožena, so dodali ter zavrgli utemeljitev neizplačila dividend z zahtevo po vračilu državne pomoči. Tudi v primeru vračila pet do sedem milijonov evrov državne pomoči bi na računu Cinkarne ostalo več kot 36 milijonov evrov, so izračunali.

Več kot 40 milijonov čistega dobička

Cinkarna je glede na revidirano letno poročilo, s katerim se je v torek seznanil nadzorni svet, lani ustvarila 43,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 31 odstotkov več kot leto prej, prihodki od prodaje pa so zrasli za 18 odstotkov, na 227,2 milijona evrov.

"Poslovno leto 2022 sta zaznamovali dve različni polletji. V prvem so se nadaljevala ugodna tržna gibanja in visoka raven povpraševanja preteklega leta. V drugem polletju pa smo bili priča vplivu povišanih energetskih tveganj, padcu kitajskega nepremičninskega trga in posledično zmanjšani prodaji pigmenta na omenjenem trgu ter povečanemu izvoznemu pritisku azijskega pigmenta na evropske trge," so opisali in dodali, da se je v drugem polletju precej ohladilo tudi povpraševanje evropskih kupcev po vseh prodajnih segmentih iz naslova inflacijskih pritiskov na industrijo in končnega potrošnika.

Zaradi slabšega povpraševanja in visokih cen na energetskih trgih je nekaj konkurenčnih evropskih proizvajalcev začasno omejilo oz. ustavilo proizvodnjo, so še poudarili v Cinkarni, kjer ocenjujejo, da so lanski doseženi poslovni rezultati objektivno dobri in presegajo napovedi za obdobje.

Stavke v Cinkarni Celje ne bo