Dokapitalizacija Istrabenza je vredna le pet milijonov evrov manj, kot znašajo dolgovi družbe. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija Istrabenza je vredna le pet milijonov evrov manj, kot znašajo dolgovi družbe. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz
Če bi dokapitalizacija uspela, bi se Istrabenz rešil kapitalske neustreznosti, a to ne pomeni njegove dokončne rešitve. Ostala bi namreč še druga dva razloga za stečaj, prezadolženost in morebitna plačilna nesposobnost. Foto: MMC RTV SLO
Podprli dokapitalizacijo, odrekli razrešnico

Kdo, ali in če sploh bo dokapitaliziral Istrabenz, pa še ni znano. Osnovni kapital družbe naj bi se tako s 21,6 milijona evrov povečal na 165,2 milijona evrov, predlog dokapitalizacije pa je v okviru programa prestrukturiranja pripravila nekdanja uprava Istrabenza pod vodstvom Igorja Bavčarja.

Zaradi skupščine bo od 11.00 do konca skupščine začasno ustavljeno trgovanje z delnicami Istrabenza na Ljubljanski borzi.

Dokapitalizacija bo uspela, če bo vpisanih vseh 34,4 milijona novih delnic v emisijskem znesku 13,80 evra, to je skupaj 475 milijonov evrov in 5 milijonov evrov manj, kot znašajo obveznosti Istrabenza. Prednostno pravico do vpisa novih delnic imajo obstoječi delničarji, v razmerju s svojim zdajšnjim deležem.

Skupina Istrabenz ima 950 milijonov evrov dolgov
Kot je znano, je Istrabenz Holding od 30. marca insolventen, saj vodstvu družbe, največjim delničarjem in bankam upnicam ni uspelo doseči dogovora o finančni konsolidaciji. Dolgovi Istrabenza naj bi znašali 480 milijonov evrov, poleg tega je 27 milijonov evrov negativnega kapitala, celotna skupina pa ima za 950 milijonov evrov.

Če bi dokapitalizacija uspela, bi se Istrabenz rešil kapitalske neustreznosti, a to ne pomeni njegove dokončne rešitve. Ostala bi namreč še druga dva razloga za stečaj, prezadolženost in morebitna plačilna nesposobnost.

Konec meseca se bo iztekel rok, do katerega mora vodstvo holdinga oddati predlog prisilne poravnave, v ponedeljek pa se bo na ustanovni seji sestal nov nadzorni svet.

A. M.

Podprli dokapitalizacijo, odrekli razrešnico