Vlada upa, da bo po uveljavitvi sprememb država nehala padati na svetovnih lestvicah konkurenčnosti. Foto: BoBo
Vlada upa, da bo po uveljavitvi sprememb država nehala padati na svetovnih lestvicah konkurenčnosti. Foto: BoBo

Z novelo zakona o gospodarskih družbah, ki naj bi jo vlada sprejela na eni izmed prihodnjih sej, DZ pa sprejel po nujnem postopku, se bodo pospešili postopki registracije gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov ter se bo učinkoviteje omejilo ustanavljanje družb in samostojnih podjetnikov. Teh ne bodo smele ustanoviti poslovno nepoštene fizične in pravne osebe.

Medtem ko osebe, ki so bile zaradi kaznivega dejanja pravnomočno obsojene na zaporno kazen, že zdaj v Sloveniji ne morejo ustanoviti podjetja ali pridobiti poslovnega deleža, se bo po novem omejitev razširila še na kazniva dejanja zoper pravni promet, premoženje, okolje ter prostor in naravne dobrine. Omejitev bo trajala pet let od pravnomočne sodbe.

Podjetja prav tako ne bodo mogle ustanoviti osebe, ki so javno objavljene na seznamu davčnih dolžnikov ali imajo v takem dolžniku več kot 25-odstotni lastniški delež. S spremembami želi vlada preprečiti tudi zlorabe, ki so se izvajale z vpisom podjetja na naslovu, katerega lastnik za to ni dal dovoljenja oz. s tem sploh ni bil seznanjen.

Več jih bo upravičenih do spodbud
Spremembe zakona pa prinašajo tudi širši krog upravičencev do spodbud. Vlada namreč predlaga odpravo omejitev dodeljevanja razvojnih spodbud izključno gospodarskim družbam in samostojnim podjetnikom. Na razpisih za državna sredstva bodo po novem lahko konkurirali tudi zadruge, zavodi ali fizične osebe, ki opravljajo registrirano dejavnost.

Vlada to pojasnjuje s španskim modelom, po katerem delavci rešujejo zdrava jedra podjetij, ki bi v nasprotnem primeru propadla, s čimer bi se posledično povečevala stopnja brezposelnosti, kar bi imelo dodaten negativni vpliv na slabo stanje v gospodarstvu.