Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Kot so sporočili iz Hita, so se delničarji na skupščini – prisotnih je bilo 95,09 odstotka kapitala –, najprej seznanili z letnim poročilom družbe in skupine Hit za poslovno leto 2023.

V minulem letu je družba Hit ustvarila 149,6 milijona evrov poslovnih prihodkov oz. šest odstotkov več kot v 2022, čisti dobiček matične družbe pa je znašal 5,6 milijona evrov in bil za tretjino nižji kot leto pred tem. Skupina Hit je medtem lani ustvarila 176,6 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je bilo 13 odstotkov več kot predlani, in 8,4 milijona evrov čistega dobička oz. četrtino manj kot v 2022.

Glede na to, da družba Hit za poslovna leta 2019, 2020, 2021 in 2022 ni izplačala prednostnih dividend, je skupščina na predlog uprave in nadzornega sveta danes sprejela sklep, da se poleg dividend za poslovno leto 2023 izplačajo tudi zaostanki prednostnih zneskov iz preteklih poslovnih let.

S sklepom skupščine je bilo določeno, da se za izplačilo dividend delničarjem – lastnikom prednostnih in navadnih delnic – skupno nameni 3,1 milijona evrov. Dividende bodo lastnikom delnic izplačane 10. septembra, so pojasnili v Hitu.

Delničarji so tudi podelili razrešnice upravi pod vodstvom Sandija Brataševca in nadzornemu svetu za lani, so sklenili.

Država je sicer prek SDH-ja in Kapitalske družbe lastnica skoraj 49 odstotkov navadnih in prednostnih delnic, 20 odstotkov lastništva pa pripada skupini občin na čelu z Mestno občino Nova Gorica. Ob tem je v lastništvu še niz drugih institucionalnih lastnikov.