Uprava in sindikat sta se dogovorila za 38-urni delovnik in plačano stavko. Foto: BoBo
Uprava in sindikat sta se dogovorila za 38-urni delovnik in plačano stavko. Foto: BoBo
V Hitu preklicali stavko

Najtrši del pogajanj med sindikatom in upravo se nanaša na dogovor o delovnem času. Zaradi sanacijskih ukrepov je uprava namreč odpovedala delo večini tistih, ki so v Hitu delali prek študentskih napotnic in so jih potrebovali predvsem med povečanim obiskom gostov iz tujine ob koncih tedna. Te primanjkljaje so morali nadomestiti redno zaposleni delavci.

V skladu z dogovorom (posredovali so nadzorniki) bodo morali igralniški delavci do sklenitve dogovora opravili 38-urni delovni teden, kar je kompromis med 40 urami, ki jih je zahtevala uprava, in 36 urami, ki so jih želeli sindikati. Plačani bodo tudi dnevi stavke.

Posredovali so Hitovi nadzorniki
Na seji se je sešel tudi nadzorni svet Hita. Novogoriški župan Matej Arčon je nadzornike pozval, naj se aktivno vključijo v pogajanja med upravo in Sindikatom igralniških delavcev Slovenije. V pismu lastnikom družbe Hit, predsedniku vlade Borutu Pahorju in finančnemu ministru Francu Križaniču je Arčon v četrtek zapisal, da je pričakoval, da se bo aktivno v reševanje težave zaradi stavke vključil tudi nadzorni svet.

"Vendar se po treh tednih stavke ta sploh ni sestal. Tudi na naslednji, današnji seji o tem očitno ne nameravajo razpravljati, saj problematike niso uvrstili na dnevni red," je zapisal Arčon in napovedal, da bo prek člana nadzornega sveta Hita, ki zastopa občine, lastnice deležev v družbi Hit, zahteval obravnavo te problematike na seji nadzornikov.

Člani nadzornega sveta so se tako (ker so ugotovili, da bi z nadaljevanjem stavk nastala za družbo nepopravljiva škoda) odločili, da bodo posredovali pri pogajanjih med upravo in sindikatom. "Kljub temu, da to ni vloga nadzornega sveta, smo zaradi tega, ker na pogajanjih ni kazalo najbolje, prevzeli vlogo mediatorja," je po koncu seje nadzornega sveta povedal prvi nadzornik Hita Gorazd Podbevšek. Nadzorniki so pripravili predlog dogovora, ki so ga uskladili z obema pogajalskima stranema. Na podpis dogovora še čakajo.

Skupina poslovala z izgubo manjšo od načrtovane
Hit je v prvih desetih mesecih letošnjega leta ustvaril 125,1 milijona evrov prihodkov. Izguba je znašala 3,3 milijona evrov, kar je za 48,7 odstotka manj od načrtovane. V skupini Hit je sicer devet družb, skupaj pa so do novembra ustvarile 181,6 milijona evrov prihodkov. Skupina je poslovala z izgubo, ki je znašala 2,2 milijona evrov. Hit sicer zaposluje 2.775 delavcev.

V Hitu preklicali stavko