V Hitu mineva že drugi konec tedna, ko stavkajo delavci na igralnih mizah. Tako je bistveno okrnjena Hitova igralniška ponudba. Foto: EPA
V Hitu mineva že drugi konec tedna, ko stavkajo delavci na igralnih mizah. Tako je bistveno okrnjena Hitova igralniška ponudba. Foto: EPA

Stališča uprave Hita in sindikata igralniških delavcev si še vedno niso nič bližja, pred današnjo stavko se niti niso sestali. Delavci zahtevajo nespremenjen delavnik in plače, uprava pa zatrjuje, da so za sanacijo podjetja nujno potrebne spremembe, predvsem novo razporejanje delovnega časa.

V soboto je stavkalo 218 delavcev
V sobotni stavki je sodelovalo 218 zaposlenih v igralnicah v Parku, Perli v Novi Gorici ter v Koroni v Kranjski Gori. V upravi Hita zatrjujejo, da gre skoraj izključno za oddelke igralnih miz, le nekaj je bilo blagajnikov in drugih delavcev. Ponekod pa se je zgodilo, da so se na delo vrnili nekateri zaposleni, ki so stavkali konec prejšnjega tedna, dodajajo.

Škodo ocenjujejo, gostje odhajajo
O škodi še ne morejo govoriti, je pa "velika predvsem zamera pri gostih, ki so prišli iz oddaljenih krajev Italije in so pot in bivanje plačali sami. Nekatere skupine gostov žal odhajajo iz Parka že danes namesto jutri," je povedala Katje Kogej iz kabineta predsednika uprave Hita.

Konec prejšnjega tedna, ko so igralniški delavci ravno tako stavkali osem ur v soboto in prav toliko v nedeljo, je družba škodo ocenila na 416.000 evrov. Zato je uprava Hita proti organizatorjem stavke napovedala odškodninske tožbe, prav tako stavkajoči ne bodo dobili plačani delovnih ur za čas stavke.

Stavkajočih ne spustijo v delovne prostore
Danes jih niso spustili v delovne prostore, stavkovnemu odboru pa ne bo dovolili niti vstopa v prostore za počitek, "saj se je doslej dogajalo, da so organizatorji stavke izvajali velike pritiske na zaposlene in jih tudi tam zavajali s svojimi informacijami," je še dodala Kogejeva.

Predsednik Hitovega sindikata Iztok Černigoj pa je zaradi te prepovedi že napovedal kazensko ovadbo proti upravi, saj naj bi s prepovedjo vstopa stavkovnemu odboru v igralnice kršili zakon o stavki.