Pogajalski skupini do zdaj še nista našli dogovora. Zadnjič sta se sešli v sredo, vendar sta vztrajali vsaka pri svojih zahtevah. Foto: MMC RTV SLO
Pogajalski skupini do zdaj še nista našli dogovora. Zadnjič sta se sešli v sredo, vendar sta vztrajali vsaka pri svojih zahtevah. Foto: MMC RTV SLO

odišče zavrnilo njihov predlog o začasni prepovedi stavke.

Vodja stavkovnega odbora Iztok Černigoj pravi, da uprava ne popušča v svojih zahtevah. "Neresno je že to, da nas povabijo na pogajanja uro pred začetkom napovedane stavke. S tem dokazujejo, da si ne želijo preprečiti stavke," je dejal.

Povedal je še, da je predsednik uprave Drago Podobnik, ki ga tudi tokrat ni bilo na pogajanja, na zborih delavcev grozil z odškodninskimi tožbami.

"Želeli so nas prepričati, da stavka ni legalna"
"Danes so nas želeli prepričati, da stavka ni legalna, ker ni bila podana napoved zanjo, vendar smo današnjo stavko napovedali že ob prvi stavkovni napovedi novembra letos," je dejal Černigoj in dodal, da jim je o zakonitosti stavke pritrdilo celo delovno sodišče, ki je zavrnilo zahtevo uprave o začasni prepovedi stavke. Odločitev o tem je vodstvo Hita sicer prejelo v petek.

Uprava napoveduje odškodninske tožbe
V upravi Hita pa pravijo, da so na pogajanjih podrobno predstavili "za sanacijo podjetja nujno potrebne spremembe, predvsem novega razporejanja delovnega časa", sindikat pa je vztrajal pri nepremenjenem delovniku. V upravi ponavljajo, da je po njihove mnenju stavka nezakonita, zato "bodo za škodo odgovarjali tako organizatorji kot stavkajoči". Kolikšno škodo bo povzročila stavka, bodo ocenili v ponedeljek.

Po prvem koncu tedna, v katerem je stavkalo 232 zaposlenih igralniških delavcev v igralnicah Perla in Park v Novi Gorici ter del zaposlenih v kranjskogorski igralnici Korona, je stavka povzročila za več kot 416.000 evrov škode. Po trenutnih ocenah bo škoda v primeru nadaljevanja decembrskega stavkovnega vala presegla pet milijonov evrov.