V okviru projekta naj bi podjetje zgradilo novo elektrarno, ki bi dolgoročno rešila problem oskrbe Obale z električno energijo. Foto: RTV SLO
V okviru projekta naj bi podjetje zgradilo novo elektrarno, ki bi dolgoročno rešila problem oskrbe Obale z električno energijo. Foto: RTV SLO

Vladimir Puklavec, predsednik nemške družbe, je za časopis Dnevnik povedal, da bo podjetje v kratkem poslalo vlogo za pridobitev energetskega dovoljenja na ministrstvo za gospodarstvo. Na ministrstvu so že potrdili informacije, da so se seznanili s predlogom za gradnjo milijardo evrov vrednega terminala za utekočinjen plin.

Na ministrstvu za okolje in prostor so pojasnili, da "opravijo veliko delovnih pogovorov z lobisti", in da bodo pobudo o terminalih presojali le, če jo bodo dobili od ministrstva za gospodarstvo. V torek je minister za okolje Janez Podobnik zatrdil, da do zdaj še ni bila vložena nobena uradna ponudba za gradnjo terminalov.

Po besedah Puklavca projekt pripravljajo dve leti, terminal pa naj bi bil za razliko tistega v Žavljah med najsodobnejšimi na svetu. Za izparevanje plina ne bo uporabljal morske vode, ampak odvečno toploto iz nove, 200-megavatne elektrarne, ki naj bi zaživela v okviru projekta.

Družba, ki je v 25-odstotni lasti francoske multinacionalke Suez, navaja, da bo terminal najprej pretovoril tri milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina, kasneje pa ob polni zmogljivosti do pet milijard. V koprsko luko naj bi s pomočjo vlačilcev prispela ena ladja na teden, ki bi prevažala plin v tekočem stanju in brez pritiska. Plinski terminal bo zagotovil najmanj 70 delovnih mest za inženirje.