Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko se je ob pogovoru z obiskovalci seznanila z različnimi težavami in potrebami kmetov, institucij in združenj, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Med drugim se je udeležila razglasitve in podelitve priznanj mednarodnega ocenjevanja medenih pijač in medu ter poudarila pomembno vlogo čebelarstva v Sloveniji. To se, kot je opozorila, podobno kot druge kmetijske panoge spopada s posledicami ekstremnih vremenskih pojavov.

Sorodna novica Pirc Musar ob odprtju sejma Agra: Kmetijstvo ni zaviralec sprememb, ampak je akter napredka

"Podnebne spremembe že vplivajo na celotno družbo, zato v slovenskem kmetijstvu namenjamo posebno pozornost skrbi za čebele in druge opraševalce. Pred nami so leta, ko bodo potrebni hitre prilagoditve tehnologij, nova znanja in inovativnost," je dejala Šinko.

Na prireditvi so podelili tudi priznanja za medene izdelke, naziv šampiona je osvojil lipov med Edija Baloha iz Breginja. Ministrica je okronala tudi prvo gozdarsko kraljico Andrejo Vidmar in podelila priznanja zmagovalcem 23. sekaškega tekmovanja lastnikov gozdov, so zapisali na ministrstvu.

Poziv k spoštljivemu vedenju v gozdovih

Udeležence sekaškega tekmovanja je sicer nagovoril državni sekretar Darij Krajčič in poudaril, da tovrstna tekmovanja pomembno prispevajo k promociji varnega in učinkovitega dela v gozdu.

Na sejmu so se med seboj pomerili sekači. Foto: Zavod za gozdove Slovenije
Na sejmu so se med seboj pomerili sekači. Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Na okrogli mizi z naslovom Gozdovi so naš skupni prostor – pa se v njih obnašamo dovolj spoštljivo?, na kateri je sodeloval tudi Krajčič, so govorci poudarili pomen spoštovanja pravil vedenja v gozdu in predstavili način nadzora v gozdu.

Nedavni ekstremni vremenski dogodki so močno poškodovali slovenske gozdove, zato so vsi udeleženci pozvali ljudi, naj se izogibajo obiskovanju poškodovanih gozdov, saj s tem ogrožajo svoja življenja in motijo sanacijo gozdov.

V ponedeljek bodo na sejmu v ospredju vsebine s področja veterinarstva, ekološkega kmetijstva, živilstva, gastronomije in govedoreje, so zapisali na ministrstvu. V šestih dneh se bo sicer v Gornji Radgoni skupno predstavilo 1700 razstavljavcev iz 35 držav, letošnja država partnerica pa je Indija.