Prodaja Mercatorja naj bi bila po predvidevanjih končana do konca leta. Foto: MMC RTV SLO
Prodaja Mercatorja naj bi bila po predvidevanjih končana do konca leta. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo kupil polovico Mercatorja?

Sporazum o skupni prodaji deleža v največjem slovenskem trgovcu so tako podpisali Abanka, Banka Celje, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, so sporočili iz NLB-ja.

S podpisom pogodbe/sporazuma se je na trgu uradno pojavil paket delnic Mercatorja, tako da se lahko končno začne postopek prodaje, je pojasnila Cvetka Selšek, koordinatorka ekipe banke Societe Generale, ki jo je družba Mercator najela za svetovanje pri postopku prodaje delnic Mercatorja.

Selškova pričakuje precejšen interes
Selškova je ob tem izrazila pričakovanje, da se bodo k sporazumu/pogodbi priključili tudi tisti večji lastniki Mercatorja, ki se do zdaj niso. S tem se bo oblikoval paket lastnikov družbe, ki imajo več kot 60 odstotkov delnic družbe, to pa bi bila garancija, da bi se za delnice zanimal partner, ki bi imel strateški interes z Mercatorjem. Predsednica upravnega odbora SKB-ja je še poudarila, da prodajalci ne bodo postavljali kriterijev glede tega, kdo lahko kupi Mercator, pričakuje pa, da bo interesa kar precej.

Vsi lastniki Mercatorja, ki so podpisali sporazum, morajo zdaj skupno prodajo tudi organizirati. Prvi korak je izbira svetovalca, ki bo izpeljal mednarodni prodajni postopek, a se morajo z izbiro strinjati vsi podpisniki, še poroča Radio Slovenija.

Kdo so lastniki Mercatorja?
Največji lastnik Mercatorja je Pivovarna Union (12,33 odstotka). Drugi največji delež ima NLB (10,75 odstotka), sledijo pa ji Pivovarna Laško (8,43 odstotka), Unicredit Slovenija (8,01 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), Splitska banka Societe Generale oz. pokojninski sklad AZ (4,87 odstotka), Gorenjska banka (3,80 odstotka), Rodič MB (3,34 odstotka), Abanka Vipa (2,75 odstotka), Radenska (2,57 odstotka), Banka Koper (2,07 odstotka), Hypo (dva odstotka), KLM (1,63 odstotka) in Unicredit Austria (1,51 odstotka).

Kdo bo kupil polovico Mercatorja?