Država se je odločila za začasno reševanje bank z obveznicami. Foto: EPA
Država se je odločila za začasno reševanje bank z obveznicami. Foto: EPA
Banka Slovenije
Kot poroča Dnevnik, Banka Slovenije podpira reševanje z obveznicami. Foto: MMC RTV SLO

Z obveznico naj bi prebrodili čas, dokler ne bodo zaživela državna poroštva za banke. Tem namreč - četudi bodo dobile državna poroštva - letos ne bo uspelo pridobiti posojil na mednarodnih medbančnih trgih.

Nova obveznica bo predvidoma petletna, vendar ročnost ne bo dokončno določena vnaprej, ampak bo odvisna od tržnih razmer v trenutku izdaje, so pojasnili na ministrstvu za finance. Prav tako ne bo točno določen datum izdaje; ta bo sicer izvršena čim prej, vendar vnovič v odvisnosti od trenutnih razmer na finančnih trgih.

Izdajo obveznice sicer omogočajo v torek sprejete spremembe zakona o javnih financah, s katerimi se med drugim podaljšuje obdobje, za katerega se lahko za izvrševanje državnega proračuna zadolži država, in sicer z enega na dve leti. To je tudi edina sprememba v zakonu o javnih financah, ki nima začasnega značaja.

Država naj bi sredstva namenila predvsem manjšim bankam
Razlog za težave s posojili je poleg vsesplošnega posojilnega krča dejstvo, da so podobna poroštva uvedle tudi druge evropske države, kar pomeni, da slovenske banke niso v nič bolj konkurenčnem položaju. Poleg tega večje evropske banke proti koncu leta "čistijo" svoje bilance in zato večjim posojilom niso naklonjene.

Sicer pa naj bi sredstva iz prodanih obveznic država namenila predvsem manjšim bankam, ki so glede možnosti dostopa do posojil na tujih trgih manj konkurenčne. Po kakšnih merilih bo država bankam delila posojila, ni znano.

BS: Slovenske banke zmožne zavarovati svoje zadolžitve
V Banki Slovenije poudarjajo, da imajo slovenske banke, "tudi če se razmere na evrskem medbančnem trgu ne bi kmalu izboljšale, dovolj primernih instrumentov za zavarovanje zadolžitve pri Evropski centralni banki".

Kot je znano, so poslanci v torek sprejeli novelo, ki omogoča izdajo za 12 milijard evrov državnih poroštev bankam. Ob tem velja opozoriti, da je bilo sprva predvidenih za osem milijard poroštev, uradni razlog za povečanje pa naj bi bil podaljšanje veljavnosti ukrepov za leto dni (do konca leta 2010).

M. N.