Lesna Litija je leta 1998 v postopku prisilne poravnave prešla v last Svee iz Zagorja. Foto: MMC RTV SLO
Lesna Litija je leta 1998 v postopku prisilne poravnave prešla v last Svee iz Zagorja. Foto: MMC RTV SLO
Lesna Litija: Sto zaposlenih na cesto

Uprava je nadzornikom predstavila načrt finančnega prestrukturiranja družbe, po katerem bi se družba do leta 2013 izvlekla iz izgube. Načrt je temeljil na dokapitalizaciji, povečanju obsega poslovanja, varčevanju ter okrepitvi učinkovitosti in konkurenčnosti. A nadzornikom se je zdel zastavljen preveč optimistično, je povedal direktor Lesne Litija Boštjan Bedrač.

Poplave so namreč septembra lani Svei Zagorje povzročile za skoraj štiri milijone evrov škode in zaradi njih je v težavah tudi matična družba. Poleg tega sta zaradi reklamacij sodelovanje Lesni odpovedala dva največja kupca.

Prednostno bodo poplačani delavci
Natančne višine dolgov družbe Bedrač ni navedel, povedal pa je, da dolg do dobaviteljev znaša približno milijon evrov, dodatnih pol milijona evrov pa so dolžni bankam, medtem ko državi niso dolžni ničesar.

Prednost pri unovčevanju stečajne mase bodo tako imeli zaposleni, ki so do zdaj, kot je poudaril predsednik nadzornega sveta Miroslav Štrajhar, redno prejemali plače, pa čeprav minimalne. Lesna Litija sicer že več let posluje z izgubo. Lani je ta znašala pol milijona evrov, predlani je bila še enkrat višja, a je družba po Bedračevih besedah z izgubo poslovala tudi že prej.

Lesna Litija: Sto zaposlenih na cesto