Najpomembnejše finančne ustanove in multinacionalke bodo v letu dni Svetemu sedežu morali pokazati, ali so se poboljšali. Foto: Reuters
Najpomembnejše finančne ustanove in multinacionalke bodo v letu dni Svetemu sedežu morali pokazati, ali so se poboljšali. Foto: Reuters

Pretekli teden je bilo po poročanju Financ v Vatikanu pod patronatom papeža Benedikta XVI. srečanje nekaterih najpomembnejših ljudi v svetovnem poslovnem svetu - med njimi vodilnih iz podjetja Coca-Cola, Evropske centralne banke, španske banke Santander, investicijskih bank Goldman Sachs in Citigroup, vatikanske banke IOR in drugih.

"Ne more se živeti prek zmožnosti"
Dogovorili so se, da bosta morala zdaj v poslovnem svetu postati vrednoti etika in morala, v ospredju naj ne bi bil več le dobiček, temveč vzdržna rast, ki bi se napajala iz denarnega toka in ne iz prezadolževanja ter monopolov.

"Spet se mora uveljaviti načelo, da se ne more živeti prek zmožnosti," je za Finance povedal eden izmed udeležencev lobist Marko Kryžanowski. Banke naj bi tako začele kreditirati projekte, ki sicer ne prinašajo velikega dobička, pomagajo pa pri razvoju družbe, multinacionalke pa bi ponujale tudi cenejše alternative današnjim potrošniškim produktom, ki ne spodbujajo povečevanja potrošniških potreb. Zaposleni za podjetja tudi ne bodo več le tržno blago.

Dogovori članov tega skrivnega sestanka vodilnih poslovnežev naj bi bili po besedah Kryžanowskega zavezujoči.