Kljub odpuščanju, ki ga je italijanska družba pripisala gospodarski krizi, so v Carreri zagotovili, da bodo spoštovali vse zakonske obveznosti do delavcev, ki bodo ostali brez zaposlitve. Foto: EPA
Kljub odpuščanju, ki ga je italijanska družba pripisala gospodarski krizi, so v Carreri zagotovili, da bodo spoštovali vse zakonske obveznosti do delavcev, ki bodo ostali brez zaposlitve. Foto: EPA
V metliškem podjetju Beti Moda bo zaradi januarske likvidacije od približno 100 zaposlenih brez dela ostalo 54 delavk in delavcev. Foto: RTV SLO
Nova odpuščanja pred vrati

Največje ormoško podjetje, ki zaposluje čez 1.400 delavcev, sicer izdeluje okvirje za očala za italijansko družbo Safilo. Kljub odpuščanju, ki ga je italijanska družba pripisala gospodarski krizi, pa so zagotovili, da bodo spoštovali vse zakonske obveznosti do delavcev, ki bodo ostali brez zaposlitve. Ob tem so v Safilu prepričani, da bodo že v drugi polovici prihodnjega leta lahko znova povečali proizvodnjo v ormoški tovarni, s tem pa bodo vsaj del odpuščenih delavcev lahko znova zaposlili.

"Vsi ekonomski kazalci za prvo polletje prihodnjega leta kažejo težke čase za številne gospodarske panoge. Po drugi strani pa v skupini Safilo veliko denarja in truda namenjamo v inovacije in tehnologije, s čimer želimo še povečati konkurenčnost in izkoristiti tržne priložnosti," je pojasnila Nicoletta Chinello, ki je v omenjeni skupini zadolžena za stike z mediji, in dodala, da se v njihovi družbi niso odločili za skrajševanje delovnega časa, saj je njihova politika drugačna.

Beti odpušča več kot polovico delavcev
V metliškem podjetju Beti Moda bo januarja od približno 100 zaposlenih brez dela ostalo 54 delavk in delavcev. Odločbe so jim predali 15. decembra, ko pa bodo predvidoma v naslednjega pol leta poplačani vsi upniki, bodo odpustili še preostale zaposlene, je povedala direktorica Betine kadrovske službe Vida Šegina Matkovič.

Ukrepov za blažitev krize v podjetju Beti trenutno ne predvidevajo, delavnika pa nastalim razmeram še niso prilagodili. Beti bo letošnjo proizvodnjo končala na predpraznično sredo, med prazniki pa bodo v njenih podjetjih izvajali le popise in inventure, proizvodnjo pa bodo vnovič pognali po praznikih, 5. januarja.

Adria Mobil: Delovnik krajši
O kriznih ukrepih poročajo tudi iz družbe Adria Mobil, kjer bodo zaradi razmer na trgu in zmanjševanja proizvodnje z novim letom prešli na 36-urni delovni teden. Nekatere zaposlene bodo tudi upokojili ali samozaposlili. Pričakujejo pa, da bo k ohranitvi delovnih mest prispevala tudi vlada, saj je po njihovih besedah prihodnji gospodarski razvoj brez odločnega in usklajenega ukrepanja gospodarstva in vlade nepredvidljiv, je še poročal Radio Slovenija.

B. K./E. S.

Nova odpuščanja pred vrati